Een perfect kunstgebit

Iedereen behoudt natuurlijk graag zijn eigen tanden en liefst zolang mogelijk. Soms lukt dat niet. Op een dag kom je voor de keuze te staan om een kunstgebit te kiezen. Er zijn uiteraard leukere dingen. Buiten de soorten behandelingen is dit op emotioneel vlak ook niet te onderschatten.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Na het trekken van de tanden (kiezen) is het belangrijk dat je tandvlees volledig genezen is. Eerder kan er niet gestart worden met het proces om een mooi gebit te creëren. De tandarts zal een soort van mal maken voor uw mondholte en tandvlees. Hiervoor wordt een speciale klei gebruikt. Het is ook niet eenvoudig om zoiets in je mond te passen. Het is echt wennen, ook zal het de eerste dagen vreemd aanvoelen. Een handig trucje is als je eventueel gebruik maakt van een product dat kleeft. Zo blijft het kunstgebit op zijn plek zitten en schuurt het niet tegen je gehemelte.

Soorten gebitprotheses en de kostprijs ervan

Een kunstgebit wordt vergoed via de verzekering. Dit zou je bij de tandarts beter navragen. Je kan ook regelingen treffen waar het mogelijk is een afgesproken bedrag per maand te betalen bijvoorbeeld 40 euro, dan is het minder zwaar omdat de zorgverzekering niet in alles tussenkomt. Elke situatie is uiteraard ook verschillend.

De prijzen zijn heel uiteenlopend. Het valt ook te bekijken of je een gedeeltelijke of volledige prothese nodig hebt of nog een verschil is een klikprothese. Gedeeltelijke protheses. het woord zegt het zelf, dan heb je meestal nog eigen tanden en is een klein deel voorzien als kunstgebit. Bij een behandeling waar je een volledig nieuw gebit nodig hebt, is er nog een verschil tussen conventionele en direct plaatsbare protheses. Het voordeel van onmiddellijk een kunstgebit te hebben, is dat je dus nooit zonder tanden tevoorschijn komt. Leuk als je ergens op uitsap moet. De conventionele kunnen pas na een 10 tal weken na het trekken van de tanden je glimlach weer tevoorschijn toveren.

Verzorging van het kunstgebit

Het is eigenlijk niet zoveel anders dan je eigen tanden verzorgen, een kunstgebit moet dagelijks gepoetst worden. Hiervoor gebruik je niet gewoon tandpasta, maar speciale reiniging voor kunstprotheses, ook handzeep en zacht afwasmiddel zijn ideaal voor het reinigen. Er bestaat zelfs een speciale tandenborstel voor je uitneembaar gebit. Als je het uitneemt altijd in een glas met water plaatsen met ontsmetting hiervoor. Ook dit is in de handel verkrijgbaar. Zo nu en dan eens op controle bij de tandarts voor eventuele aanpassingen en advies is ook goed meegenomen. Want met het perfecte kunstgebit, is je glimlach nog stralender dan voorheen!

Post Author: ifonhof