Waarom is een gezond gebit zo belangrijk?

Het gebit is vaak het eerste waar je naar kijkt als je een nieuw persoon ontmoet. Van een stralende lach wordt je toch direct vrolijk? Maar een gezond gebit is niet alleen belangrijk om een goede indruk te maken op nieuwe mensen, het heeft namelijk ook invloed op je gezondheid. Elke dag tandenpoetsen is van belang om je mond en gebit gezond te houden. Maar waarom is een gezond gebit nou zo belangrijk?

Een gezond gebit

Een gezond gebit is om verschillende redenen erg belangrijk. Je hebt je gebit nodig om mee te eten, maar het bepaalt ook je uiterlijk en is erg belangrijk voor een gezond lichaam. Als je een probleem met je gebit hebt, merk je hier in het begin niet heel veel van. Het doet geen pijn, maar de gevolgen kunnen erg heftig zijn. Niet alleen niet meer kunnen eten kan een gevolg zijn, je kunt je hele gebit ook verliezen. Dit wil je natuurlijk niet.

Gevolgen

Als je je gebit niet goed verzorgt of als je niet regelmatig naar de tandarts gaat, kan dit grote gevolgen met zich meebrengen.

  • Hartproblemen

Als je te veel bacteriën in je mond hebt, kan dit het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Dit komt doordat de bacteriën uit de mond ook in je bloedbaan terechtkomen. De bacteriën kunnen zich daar ophopen en stolseltjes veroorzaken.

  • Niet eten

Problemen met het gebit veroorzaken vaak pijn. Soms is de pijn zo heftig dat je niet meer kunt eten. Gewichtsverlies kan hiervan een gevolg zijn.

  • Kunstgebit

Als je een slecht gebit hebt en eten pijn doet, wordt het soms aangeraden om een tandprothese te laten plaatsen. Een kunstgebit laat je maken bij een tandprothetische praktijk en vervolgens kan je weer gewoon eten. Maar een kunstgebit kan veel irritatie veroorzaken en kan problemen geven. Kortom: een kunstgebit is heel erg wennen.

Protese, gebit

Je gebit schoonhouden

Naar de tandarts gaan is heel belangrijk, maar je moet je gebit thuis ook goed reinigen. Poets je tanden twee keer per dag minimaal twee minuten met een zachte tandenborstel. Maar dan ben je er nog niet. Er wordt ook aangeraden om tandenstokers te gebruiken en regelmatig te flossen. Vervang je tandenborstel iedere drie maanden, zo hopen bacteriën zich niet op op de tandenborstel. Bezoek ook minimaal één keer in het jaar de tandarts en ga eventueel ook naar de mondhygiënist.

Lees ook deze artikelen eens door:

In onderstaande winkels is het mogelijk om producten te kopen voor tand- en mondverzorging.

Tandonline.nl is dé webshop op het gebied van tandheelkunde en mondverzorging. Tandonline.nl is opgericht en wordt gedragen door tandartsen en mondhygiënisten die doorlopend zoeken naar de beste producten voor een optimale mondverzorging van hun patiënten.

Tandenborstel.com is al ruim 12 jaar dé online tandenborstelexpert. Het assortiment bestaat uit elektrische tandenborstels, monddouches en mondverzorgingsproducten van bekende A-merken, zoals Oral-B, Philips, Waterpik en Interprox. Ook op het gebied van specialistische mondverzorging als interdentaal ragers en whitening-producten geeft Tandenborstel.com graag een persoonlijk advies. 

Post Author: ifonhof