Mindfulness op Werk – Waarom Het Werkt 

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een eeuwenoud en integraal onderdeel van vele meditatie technieken. Dus wat heeft dit te maken met het moderne leven en de werkplek?

In essentie is mindfulness het volledig bewustzijn van alle externe veranderingen en interne staten op een niet oordelende manier. Het helpt mensen om met stress om te gaan, om beter met anderen om te gaan, en meer geconcentreerd te blijven. Dit creëert effectievere bedrijven en organisaties.

Toepassing op bedrijven

De moderne, seculiere vorm van mindfulness is ontwikkeld in de ziekenhuizen in de VS in de jaren 70. Het is met groot succes gebruikt om patiënten te helpen die leden onder chronisch pijn en depressie, waar medicijnen en andere therapieën geen effect hadden. Artsen in Europa schrijven nu mindfulness cursussen voor depressie  voor, omdat de resultaten beter zijn.

In de bedrijvenwereld wordt het nu zeer serieus genomen, zowel als een gedeelte van een agenda omtrent welzijn (mensen worden gelukkiger en gezonder), als ook een manier om de productiviteit te verhogen. Organisaties zoals Google, Transport for London en zelfs de Welshe overheid hebben programma’s met fantastische resultaten uitgevoerd (zoals bijvoorbeeld een flinke daling in afwezigheid door stress).

Wat zit in de training?

Normaal gesproken omvat de inhoud van een mindfulness training oefeningen en praktijken zoals:

• Het ontwikkelen van een kalm bewustzijn in het huid moment, door ademhaling en andere meditatieve technieken (zelfs één minuut lang oefenen aan het bureau kan een impact hebben).

• Het leren van het afstemmen op het lichaam, als een manier om direct gevoelens en emoties te ervaren.

• Het herkennen van gewoontes en patronen in reacties tot stress en moeilijkheden.

• Het ontwikkelen van emotionele intelligentie en het reageren op stressvolle stimuli op een bewust en minder zelfzuchtige manier.

• Het leren van welwillendheid ten opzichte van anderen en zichzelf.

In de werkplek wordt mindfulness training op twee manieren toegelegd. De eerste is hoe we kalm en geconcentreerd kunnen blijven tegenover verschillende stress factoren; het tweede is hoe we tegenover andere mensen en gebeurtenissen met acceptatie en welwillendheid kunnen relateren, wat de communicatie met collega’s en externe partijen verbeterd.

Resultaten

Studies hebben aangetoond dat mensen die mindfulness cursussen hebben afgerond vaardigheden ontwikkelen die onmisbaar zijn op de werkplak. Studies laten zien dat het personeel:

• Kalm en gefocust blijven tegenover verschillende eisen

• Langer en beter kunnen concentreren, en beter communiceren

• Beter werken in het team, met klanten en met andere belanghebbenden

• Minder stress, angst en depressie vertonen  

• Productiever zijn en minder vrij van werk nemen

Post Author: ifonhof