Huisartspraktijken: hoe kunnen ze de drukte aan?

De werkdruk bij huisartspraktijken ligt enorm hoog. De laatste jaren is het aantal patiënten toegenomen met 20%, wat deels te maken heeft met de vergrijzing in ons land. Daarbij vragen patiënten meer tijd en nemen ze vaker telefonisch contact op met de huisarts. Hoe kunnen huisartspraktijken de drukte aan zonder dat dit de kwaliteit van de zorg beïnvloed?

Maximum aantal patiënten

Allereerst is het belangrijk dat een huisarts niet meer patiënten aanneemt dan mogelijk. In praktijk blijkt het lastig om een nummer te bepalen, aangezien een huisarts nooit weet hoeveel patiënten uiteindelijk zorg nodig hebben. Een huisarts die alleen maar ouderen in zijn klantenbestand heeft, zal meer werk te doen hebben dan een huisarts die alleen maar jongeren behandelt. Daarbij is het wel opvallend dat steeds meer jongeren hun weg naar de huisarts vinden. Dit heeft waarschijnlijk te maken de werkdruk en nieuwe levenswijzen die een negatieve invloed op ons lichaam hebben. 

Efficiënte telefonie-omgeving

Daarbij is de benadering op telefoongesprekken belangrijk. Als huisarts wil je je patiënten zo goed mogelijk helpen en adviseren zonder dat je hier al teveel tijd aan kwijt bent. Het probleem bij ouderen is dat ze graag van het moment gebruik maken om hun hart bij de huisarts te luchten. Begrijpelijk, maar hierdoor duren telefoongesprekken langer dan eigenlijk zou moeten. Met een efficiënte telefonie-omgeving bedoelen we dat telefoongesprekken zo kort mogelijk gehouden moeten worden. Hiervoor is goed getraind personeel nodig. Bovendien is het belangrijk dat je als huisarts gebruik maakt van een betrouwbare telefonie oplossing op maat. Dit maakt het mogelijk voor patiënten om direct aan te geven of het om spoed gaat of niet. 

Werk uitbesteden aan assistent

Een huisarts kan niet alles zelf doen. Het is daarom belangrijk dat werk uitbesteed wordt aan zijn assistenten. Zij kunnen de patiënten waarbij de problemen minder erg zijn in behandeling nemen. Hiermee kan flink veel tijd bespaart worden. Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat patiënten een verzoek kunnen indienen om door de huisarts geholpen te worden.

 

Hoe zorg je ervoor dat je als patiënt voor de juiste huisarts kiest? Vrienden en familie kunnen je hier vaak een goed antwoord op geven. Daarbij is het vooral belangrijk dat je een klik met de huisarts hebt en dat je hem vertrouwt. Bij de zoektocht naar een goede huisarts kan het daarom belangrijk zijn dat je meerdere huisartsen bezoekt om te kijken bij wie je het fijnste gevoel krijgt.

 

Post Author: ifonhof