Waarom stoppen met roken zo moeilijk is

Dat stoppen met roken niet makkelijk is, wisten we allemaal al. Maar weet je ook waarom het zo moeilijk is? Het stofje nicotine dat in sigaretten zit, is een verslavende stof. Als je regelmatig nicotine in je lichaam krijgt, dan kan je er op een gegeven moment niet meer zonder. Stoppen met roken wordt dan ook erg lastig. Je zult er niet alleen lichamelijk last van hebben, maar ook mentaal zul je het voelen.

Ontwenningsverschijnselen

Stoppen met roken is geen pretje. Je zult namelijk na een paar uur al last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Je kunt last krijgen van:

    • Angst
    • Concentratiestoornissen
    • Hoofdpijn of maagklachten
    • Niet kunnen slapen
  • Meer eetlust

Het kan best zijn dat jij bijvoorbeeld alleen maar last hebt van hoofdpijn, maar het kan ook zijn dat je meerdere ontwenningsverschijnselen krijgt. Deze zijn het hevigst in de eerste weken van het stoppen met roken. Hoe meer je rookte, hoe erger de afkickverschijnselen zijn. Ook zul je te maken krijgen met hevige verlangens naar een sigaret. Dit kan enkele weken maar ook maanden duren.

Mentale verslaving

Stoppen met roken is niet alleen fysiek lastig, ook emotioneel is het nog wel een dingetje. Als je al jaren rookt, dan ben je zo erg gewend aan het roken van een sigaret dat het mentaal gezien erg lastig is om te stoppen. Er zijn veel momenten waar je automatisch een sigaret opsteekt. Denk aan werkpauzes of in de kroeg bij een biertje. Als je niet meer rookt, zal het erg vreemd voelen om geen sigaret op te steken tijdens deze momenten. Ook steken we vaak een sigaretje op bij verdriet, vermoeidheid of stress. Als je niet meer naar een sigaret kunt grijpen, zul je alternatieven moeten zoeken voor bij deze momenten.

Hulp bij stoppen

Omdat stoppen met roken zowel fysiek als mentaal zwaar is, kan het handig zijn om hulp in te schakelen bij het proces. Je kunt hierbij denken aan nicotinevervangers, maar ook aan persoonlijke hulp. Een goed voorbeeld is de e-sigaret. Bij deze sigaret kun je zelf bepalen hoeveel nicotine je inademt door middel van de e-liquids. Zo kun je het gehalte steeds meer afbouwen. Dit kan je helpen met stoppen omdat de ontwenningsverschijnselen minder hevig zullen zijn. Maar ook persoonlijke hulp kan je helpen bij stoppen met roken. Je hebt dan iemand om je proces mee te bespreken.

Post Author: ifonhof