Verschillende soorten koortsthermometers?

koortsthermometer

Het gebruik van een thermometer is een van de meest voorkomende medische handelingen. Door middel van een thermometer wordt de lichaamstemperatuur gemeten ter indicatie voor koorts. De meest voorkomende thermometers zijn van elektronische aard, wat het gebruik eenvoudig en tevens veilig maakt. Naast het meten van koorts, kan de thermometer ook gebruikt worden om de temperatuur van badwater te meten.

Geen enkele thermometer is hetzelfde en daarom leggen we hieronder het gebruik van de verschillende thermometers uit. Om de lichaamstemperatuur te meten, kies je voor een koortsthermometer. Dit kan een oorthermometer zijn, een orale/rectale thermometer of baby- en kinderthermometer. Welke het meest geschikt is, wordt hieronder uitgelegd.

Het gebruik van een orale/rectale thermometer

De meest voorkomende vorm van de thermometer is de orale/rectale thermometer. Deze vorm van het meten van de lichaamstemperatuur is snel en accuraat. Binnen 10 seconden komen de resultaten binnen en is de temperatuur gemakkelijk af te lezen op het digitale display. De orale/rectale thermometers zijn sterk en waterdicht.

De oorthermometer

Het grootste verschil tussen de oorthermometer en een koortsthermometer is de snelheid waarmee de temperatuur gemeten kan worden. Omdat een oorthermometer door middel van infrarood de temperatuur kan meten, is er al binnen 1 seconde een uitslag. De oorthermometer meet de hoeveelheid infraroodstraling van het trommelvlies, dat van de temperatuur afhankelijk is. De lichaamstemperatuur kan snel en nauwkeurig gemeten worden met de oorthermometer.

De baby- en kinderthermometer

Vanaf de geboorte van je baby heb je een thermometer nodig. In de eerste week na de geboorte meet de kraamverzorger de temperatuur. Daarna hoef je het zelf niet te doen, maar het is wel belangrijk om de temperatuur door middel van voelen te meten. Voelt je kindje te warm of te koud, pak je de baby-/kinderthermometer erbij. De thermometers voor baby’s en kinderen hebben stuk voor stuk een vrolijk motief. Sommige thermometers hebben een speen om het meten van de temperatuur te vergemakkelijken.

Welke koortsthermometer is geschikt voor mij?

Bij de aanschaf van een koortsthermometer is het belangrijk om vooraf te bepalen voor wie u hem gebruikt. Voor een baby gebruikt u een andere thermometer dan voor een volwassen persoon. Kies allereerst voor een thermometer waar u gemakkelijk de uitslag op af kunt lezen. Daarnaast raden we aan een thermometer te kopen die gemakkelijk in gebruik te nemen is. Met een koortsthermometer bent u altijd op de hoogte van uw lichaamstemperatuur.

Post Author: ifonhof