Anticonceptiepillen: wat je moet weten

Er zijn vele anticonceptiepillen op de markt, maar welke moet je hebben? Terwijl velen voor Micogynon gaan, zijn er ook alternatieven. Je kunt zelfs zwangerschap tegengaan met een ring. Lees hier alles wat je moet weten over de verschillende methoden.

NuvaRing

De NuvaRing is een speciale ring die helpt tegen zwangerschap. Je kunt deze tegenwoordig online bestellen per 3 stuks, waarmee je 3 maanden beschermd bent tegen zwanger worden. Doordat de ring eens per 4 weken wordt ingebracht en daarna 3 weken blijft zitten, heb je het voordeel dat je niet elke dag een pil hoeft te slikken. Het nadeel is wel, dat je hem moet inbrengen en dit misschien wat oefening vergt. Ook kun je hem vergeten, wat problemen kan opleveren. Veel mensen willen daarom liever een anticonceptiepil kopen.

Microgynon

Verreweg de meest geslikte anticonceptiepil is Microgynon. Vooral in de 30-variant wordt vaak geslikt. Dit is een zogenaamde combinatiepil. Net als de andere hier genoemde middelen geeft hij voor meer dan 99 procent zekerheid dat je niet zwanger wordt – mits je hem dagelijks slikt. Het nadeel is, dat veel vrouwen nog wel eens een pil vergeten. Gebeurt dit te vaak, dan ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap. Een ander nadeel van deze pil is, dat je als rokende vrouw boven de 35 jaar een sterker verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebt.

Yasmin

Eveneens een populaire combinatiepil is Yasmin. Deze anticonceptiepil heeft een vergelijkbare werking als Microgynon. Ook deze pil moet je dus niet (te vaak) vergeten. Bovendien geldt dezefde waarschuwing voor vrouwen die roken en de 35 gepasseerd zijn. Let bij deze pil op de wisselwerking met andere medicijnen. Met een aantal medicijnen gaat deze anticonceptiepil niet goed samen. Kijk daarom goed of deze pil geschikt voor je is.

Cerazette minipil

Steeds vaker zien we de Cerazette minipil gebruikt worden door vrouwen. Deze minipil bevat geen combinatie van hormonen (zoals de combinatiepillen hierboven), maar een enkel hormoon, desogestrel genaamd. Ondanks dat er minder hormonen in deze pil zitten, beschermt hij net zo goed tegen zwangerschap. Je ziet dan ook vaak dat vrouwen liever deze pil slikken. Overweeg je deze pil? Overleg met de arts.

Hoe kom je aan de anticonceptiepil?

Tegenwoordig moet je zelf voor je pil zorgen. De anticonceptiepil is uit het al enige tijd uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald, en is daardoor niet meer verzekerd. Wat wel een stuk eenvoudiger is geworden, is het aanschaffen van de pil. Je hoeft hiervoor niet meer langs arts of apotheek. Tegenwoordig bestel je deze en andere medicijnen eenvoudig online. Ook online zal een arts je bestelling begeleiden, maar dan zonder dat je ervoor langs de praktijk hoeft te komen. Lees hier meer.

Post Author: ifonhof