Hoe kun je chlamydia herkennen?

Eén van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen van ons land is chlamydia. Maar wat is chlamydia precies, en hoe kun je laten testen of je het hebt?

 

De meest voorkomende soa van Nederland

Omdat chlamydia zo veel voorkomt in Nederland is het belangrijk om te beseffen wat het precies is en wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je niet behandeld wordt.

Chlamydia is een bacterie die zich hecht aan de slijmvliezen van de geslachtsdelen bij zowel mannen als vrouwen. Deze wordt overgedragen wanneer je seksueel contact hebt met een ander persoon.

Kenmerken van Chlamydia

Wat chlamydia zo vervelend maakt is dat je er in de meeste gevallen helemaal niets van zult merken. De meeste mensen die chlamydia hebben weten dus niet eens zelf dat ze het hebben. Dit komt omdat ze geen klachten ervaren waardoor ze ook niet laten testen of ze wellicht een soa hebben. Ze denken er simpelweg helemaal niet aan.

In sommige gevallen zul je echter wel klachten ondervinden wanneer je besmet bent met chlamydia. Het betreft dan voornamelijk pijn bij het plassen. Wanneer je dus onbeschermde seks hebt gehad en je daarna een brandend gevoel hebt bij het urineren is de kans aanwezig dat je besmet bent geraakt met het chlamydia virus.

Wat zijn de gevolgen van chlamydia?

Wanneer chlamydia onbehandeld blijft kan dit op de lange termijn een aantal schadelijk gevolgen hebben, met name voor vrouwen. Je kunt namelijk onvruchtbaar worden wanneer je te lang door blijft lopen met chlamydia. Mannen hebben hier in veel mindere mate last van.

Wel kunnen mannen last krijgen van ontstekingen in de prostaat en in de ballen. Dit kan op den duur een zeer vervelend en zeurende pijn veroorzaken.

Hoe kan ik testen of ik chlamydia heb?

Gelukkig kun je bij veel instanties terecht om te laten testen of je besmet bent geraakt met chlamydia. De meeste mensen doen dit bij de GGD. Hier kun je gratis laten testen of je een soa hebt wanneer je binnen een risicogroep valt.

Val je niet binnen een risicogroep dan moet je betalen voor een soa test bij de GGD en kom je veelal op een wachtlijst te staan. Daarom is het aan te raden om je bij een privékliniek te laten testen wanneer je buiten deze groep valt. Je kunt je in veel grote steden laten testen op chlamydia in een privékliniek.

Hoe wordt chlamydia precies behandeld?

Wanneer er is vastgesteld dat je chlamydia hebt hoef je niet direct veel zorgen te maken. De soa is namelijk goed te behandelen met een eenvoudige antibioticakuur. Slechts één behandeling volstaat meestal, waardoor je snel geneest.

Belangrijk is dus om altijd te laten testen of je besmet bent geraakt met chlamydia wanneer je onveilige seks hebt gehad en je de situatie niet helemaal vertrouwd.

 

Post Author: ifonhof