Dit zijn de gezondheidsvoordelen van fietsen

 

We fietsen wat af hier in Nederland. Cijfers van de Rai Vereniging laten zien dat een gemiddelde Nederlander jaarlijks maar liefst 861 kilometer aflegt op de fiets, waardoor het totaal per jaar uitkomt op 15 miljard kilometer! Fietsen doen we graag, zowel voor woon-werkverkeer als voor ontspanning en recreatie. Steeds vaker pakken we in plaats van een gewone fiets een elektrische fiets. Een belangrijke verklaring daarvoor is de grote actieradius van de e-bike, oftewel de afstand die kan worden afgelegd zonder dat tussentijds een oplaadmoment moet worden ingepland. Wat elektrisch en ‘regulier’ fietsen echter wel met elkaar gemeen hebben, is dat beide manieren van vervoer gezondheidsvoordelen met zich meebrengen! Welke? Dat gaan we je hieronder vertellen.

 

Calorieën verbranden op de elektrische fiets

Fietsen, zowel op een gewone als op een elektrische fiets, is een goede manier om calorieën te verbranden. Op een e-bike verbrandt je met een ritje van een halfuur 56 calorieën, dus ga je een uurtje op pad dan heb je toch al meer dan 100 calorieën verbrandt! Wanneer je tijdens het fietsen een gemiddelde snelheid aanhoudt, verbrand je voornamelijk vet. Als je een tandje bijzet en flink hard trapt, zal je lichaam juist vooral koolhydraten gaan verbranden. Wie toch nog even wat gewicht kwijt wil raken, kan de elektrische fiets er dus maar beter bijpakken!

 

Versterk je spieren tijdens een fietstocht

Een ander voordeel dat fietsen heeft voor onze gezondheid is dat je werkt aan je spieropbouw. De spieren die je traint wanneer je op de e-bike zit, zijn bijvoorbeeld kuitspieren, bilpieren en de voetspieren. Maar ook je bovenlichaam profiteert van een fijne fietstocht; zo gebruik je tijdens het sturen natuurlijk ook je schouder-, borst- en armspieren.

 

Elektrisch fietsen leidt tot betere weerstand

Regelmatig fietsen heeft ook nog eens een goed effect op je weerstand! TNO deed onderzoek naar de weerstand van fietsers en ontdekte dat mensen die regelmatig op de fiets of e-bike naar het werk gaan zich minder vaak ziek melden. Wel geldt dat regelmatigheid centraal staat; een keer in de maand een paar minuten op de pedalen staan haalt namelijk niet zoveel uit.

 

E-bike: ook goed voor je mentale gezondheid

Minstens zo belangrijk als je fysieke gesteldheid is je mentale gezondheid. En laat fietsen nu net een perfecte manier zijn om dat geluksgevoel te verhogen! Aan de Clemson University in de Verenigde Staten werd onderzoek gedaan naar deze kwestie, en de resultaten wezen uit dat fietsers zich een stuk blijer voelen dan mensen die gebruik maken van andere vervoermiddelen. Wanneer je fietst, ben je je een stuk bewuster van je omgeving – en dat draagt bij aan een fijn gevoel. Bovendien is een ritje maken op de elektrische fiets ook een bezigheid waarbij je stress vermindert en ook dat levert een positieve bijdrage aan je geluksgevoel. Tot slot maakt je lichaam het geluksstofje endorfine aan als je op de elektrische fiets zit.

 

Post Author: ifonhof