kokos

7 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van kokoswater

Kokoswater is de laatste jaren een heel trendy drank geworden.

Kokoswater is niet alleen van nature zoet en hydraterend, het zit ook boordevol belangrijke voedingsstoffen, waaronder mineralen waar veel mensen niet genoeg van binnenkrijgen.

Hier zijn 7 gezondheidsvoordelen van kokoswater.

Goede bron van verschillende voedingsstoffen

Kokosnoten groeien in tropische klimaten aan bomen die wetenschappelijk bekend staan als Cocos nucifera, en worden botanisch beschouwd als een vrucht.

Kokoswater is de vloeistof die zich in het midden van een jonge, groene kokosnoot bevindt. Het helpt de vrucht te voeden. Als de kokosnoot rijpt, wat ongeveer 10-12 maanden duurt, blijft een deel van de vloeistof over terwijl de rest rijpt tot het vaste witte vlees dat bekend staat als kokosvlees.

Kokoswater is meestal afkomstig van jonge kokosnoten van ongeveer 6-7 maanden oud, maar het wordt ook gevonden in rijp fruit. Een gemiddelde groene kokosnoot levert ongeveer 1/2-1 kop kokoswater.

Kokoswater bevat 94% water en zeer weinig vet. Het moet niet verward worden met kokosmelk, dat gemaakt wordt door water toe te voegen aan geraspt kokosvlees. Kokosmelk bevat ongeveer 50% water en is vrij vetrijk.

Een kopje (240 ml) bevat 60 calorie├źn, evenals:

  • Koolhydraten: 15 gram
  • Suiker: 8 gram
  • Calcium: 4% van de dagelijkse waarde (DV)
  • Magnesium: 4% van de DV
  • Fosfor: 2% van de DV
  • Kalium: 15% van de DV

Kan antioxiderende eigenschappen hebben

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die tijdens het metabolisme in uw cellen worden geproduceerd. Hun productie neemt toe als reactie op stress of letsel.

Wanneer er te veel vrije radicalen zijn, komt je lichaam in een toestand van oxidatieve stress, die je cellen kan beschadigen en het risico op ziektes kan verhogen.

Onderzoek op dieren heeft aangetoond dat kokoswater antioxidanten bevat die kunnen helpen vrije radicalen te modificeren zodat ze niet langer schade aanrichten.

In een studie uit 2012 werden insulineresistente ratten op een hoog fructose dieet behandeld met kokoswater. De activiteit van vrije radicalen nam af, net als de bloeddruk, triglyceriden en insulineniveaus.

Een andere studie uit 2014 wees uit dat beschadigde levers van ratten een significante verbetering vertoonden in oxidatieve stress wanneer ze werden behandeld met kokoswater in vergelijking met levers die geen behandeling kregen.

Een derde studie uit 2016 belichtte de voordelen van kokoswater extract op ratten die een vetrijk dieet kregen. Niet alleen hielp het kokoswater de cholesterolmarkers te verlagen, maar het toonde ook “antioxidantpotentie.” Hij wordt eigenlijk door iedereen gedronken, van een dokter, tot een chirurg, van een renovlies behanger tot een glazenwasser. Een hoop mensen zijn zich bewust van de voordelen van kokoswater.

Hoewel deze studies interessant zijn, is het belangrijk op te merken dat er tot op heden geen studies met mensen en de antioxidant kracht van kokoswater zijn gedaan, en elk van de dierlijke studies gebruikte verschillende doseringen en parameters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *