Natuurlijke spons gebruiken

Wat is een natuurlijke spons?

Wat is nou een natuurlijke spons? Het is iets totaal anders dan een normale spons, want een natuurlijke spons is namelijk dierlijk maar daar wordt niet mee bedoeld dat het een dier is. Het is daar in tegen wel een levend dierlijk wezen. Een natuurlijke spons is een meercellige simpele levensvorm die voorkomt op de bodem van alle oceanen. Vroeger werden deze sponzen gebruikt door de Grieken bij het badderen en het schoonmaken van tafels en vloeren. En tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt er wordt jaarlijks wel zo’n 1000 ton aan sponzen uit de oceaan gevist.  Maar nu wordt het vooral gebruikt voor het schoonmaken van het lichaam als je bijvoorbeeld onder de douche staat of voor in bad. Nu zijn er al een aantal natuurlijke sponzen zoals de plantaardige spons.

Het proces van de natuurlijke spons

Als we het hebben over echte natuur sponzen, dan hebben we het over onbewerkte sponzen. Deze sponzen worden nauwkeurig geselecteerd, verzameld en verwerkt. Er is veel aandacht voor de bescherming van het leven op het middellandse zee bodem. De sponzen groeien vaak op rotsen en met speciaal gereedschap worden de sponzen los gemaakt van de rotsen. Hierbij blijft de basis van de natuurlijke spons op de rots zitten zodat de spons weer verder kan groeien. De sponzen worden in netten verzameld en vervolgens gereinigd, gedroogd en met de hand in vorm geknipt. De sponzen behouden hun natuurlijke kleur. Veel sponzen worden in een chemisch bad vaak licht gekleurd dit gebeurd vaak met het bleekmiddel formaldehyde. Hierdoor verkleuren de sponzen die van nature bruin zijn en krijgen ze een gele kleur.

Hoe wordt de Natuurlijke spons klaargemaakt voor verkoop?

  1. Losgemaakt van de rotsen
  2. Verzameld in netten
  3. Gereinigd
  4. Gedroogd
  5. Met de hand in vorm geknipt
  6. Gekleurd van bruin naar geel

Gebruik en onderhoud van een natuurlijke spons

Natuursponzen hebben een gebruiksaanwijzing. Anders dan synthetische sponzen moet je natuur sponzen met zorg behandelen. Natuurlijke sponzen kunnen een hoop water opnemen en ook gemakkelijk weer afstaan. De vezels van deze sponzen lijken veel op zijde. Een synthetische spons heeft gesloten luchtbellen, terwijl bij een natuurlijke spons alle kanalen een uitgang hebben en waardoor vuil water ook weer gemakkelijk wordt uitgevoerd. Een natuur spons is dan ook zeer hygiënisch en wordt dan ook aangeraden voor mensen met een gevoelige huid of allergieën. Een natuurlijke spons kun je het best uitdrukken en niet uitwringen, dus de spons in handen nemen en dan knijpen. Als je voorzichtig omgaat met de natuurlijke spons kun je er wel jaren mee doen. Na gebruik van de spons kun je het best de spons met schoon water uitspoelen en dan uitknijpen en uiteindelijk laten drogen.

Hoe maak je een natuurlijke spons schoon?

Nadat je een natuurlijke spons hebt gebruikt en weer hebt uitgespoeld kun je hem ook weer schoonmaken. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kan de spons namelijk ook een tijdje in een bak met zout water laten weken en dan komt de spons er weer zo goed als nieuwe uit. Als je dit doet moet je hem na de tijd afspoelen met koud water. Je kan de natuurlijke spons ook in de wasmachine wassen, in een was netje met op wol programma met zacht wol wasmiddel. De spons mag niet in contact komen met kokend heet water dat is het enige waar de spons echt niet tegen bestemd is. Na het gebruik maken van een van de was technieken moet je de natte spons goed uitdrukken en aan de lucht laten drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *