Afwikkeling nalatenschap

Wat weet u over afwikkeling nalatenschap?

Wat weet u over afwikkeling nalatenschap? In deze blog vertellen en informeren wij u over de afwikkeling van nalatenschap zodat uw nalatenschap goed geregeld is voor zowel u zelf en nabestaanden. Een ander woord voor nalatenschap wordt ook wel erfenis genoemd. Dit zijn de schulden en bezittingen die een overleden kan achterlaten. Wie uiteindelijk iets erft van de overledene staat opgemaakt in het testament.

Wat is een testament?

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van een testament. Belangrijk om te weten is wat een testament precies is en wat erin staat. De volgende belangrijke onderwerpen staan vermeld in een testament:

  • Een testament is een niet openbaar document waarin staat vermeld wat iemand na zijn of haar overlijden wil doen met de nalatenschap.
  • Een testament wordt opgemaakt bij een notaris, de notaris bewaart het document tot aan het overlijden van de betreffende persoon. De notaris is hierbij een onpartijdige adviseur.
  • In een testament staat beschreven wie juist wel of niet bepaalde bezittingen of eventuele schulden erft.
  • In een testament kun je eigendommen laten bewind stellen. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen omdat de erfgenamen te jong zijn of nog niet met de erfenis kunnen omgaan. De betreffende persoon kan zelf bepalen wanneer de bewindstelling eindigt doordat er door de erfgenamen een bepaalde leeftijdgrens is behaald.

Hoe is uw nalatenschap geregeld

Hoe is de afwikkeling nalatenschap bij u geregeld? Er zijn meerdere mogelijkheden om uw nalatenschap te regelen. U kunt uw nalatenschap bijvoorbeeld regelen bij een executeur. Een executeur is iemand die taken uit het testament beheerd en controleert. Een executeur helpt u met de afwikkeling van de nalatenschap van uzelf of een dierbare. Door een executeur in te schakelen kunt u zich beter richten op het verwerken van een dierbare doordat deze last u wordt ontnomen.

Tip:  Waarom sporten met een personal trainer?

Wat zijn de taken van een executeur?

Een executeur beheerd en controleert na een overlijden het testament van een persoon. De taken van de executeur inhoudelijk zien er als volgt uit:

  • De executeur beheert de nalatenschap.
  • De executeur vertegenwoordigd de erfgenamen.
  • De executeur wijst een boedelnotaris aan en maakt een boedelbeschrijving.
  • De executeur schrijft eventuele schuldeisers over het overlijden.
  • De executeur zorgt er voor dat eventuele schulden worden afgelost of voldaan.

De overledene kan voor zijn of haar overlijden bepalen welke taken de executeur krijgt of juist niet krijgt. In de wet staan gaat wettelijke regels wat de taken van de executeur moeten zijn.

U kunt een executeur ook inschakelen om conflicten te voorkomen. Door het overlijden van een dierbaar persoon binnen uw omgeving ontstaan er al vele emoties. Hierdoor kan het misschien lastig worden om tot concrete antwoorden en/of oplossingen te komen. Een executeur kan u deze lasten ontnemen. Naast het feit dat de executeur u de lasten kan ontnemen is hij of zij ook gespecialiseerd in de afwerking van nalatenschap. Zo worden alle aandachtspunten behandeld en worden alle werkzaamheden en verplichtingen verricht. Door een executeur in te schakelen zorgt u ervoor dat u deze taken kunt loslaten en zicht beter kan richten op het verwerken van het verlies van uw dierbare.

1 reactie

  1. Ik wil mij ook gaan verdiepen in het thema testament. Binnenkort heb ik een afspraak bij de notaris om meer informatie te krijgen. Goed om te weten wat de taken van een executeur zijn, dit wist ik nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *