Wat moet je weten over een triggerfinger?

Een triggervinger is de meest voorkomende blessure op de werkplek. Het is een vinger of duim die vastzit in een gebogen positie. De vinger of duim springt of klikt wanneer deze wordt rechtgetrokken. Het wordt veroorzaakt door een ontstoken of ge├»rriteerde buigpees. Terwijl de pees door de peesschede glijdt, veroorzaakt de heen-en-weergaande beweging irritatie, die kan leiden tot het verdikken van de pees. 

De symptomen van een triggervinger

Wanneer je last hebt van een triggervinger kun je de volgende symptomen in een of meer vingers of duimen ervaren. Het eerste symptoom is een zwelling of pijn bij het bewegen van je vingers. Het tweede symptoom kan zijn: een zacht knobbeltje in de palm van de hand en/of stijve vingers. Een derde symptoom is dat de beschadigde pees plotseling los kan komen, waardoor de vinger recht klikt. Hierdoor lijkt het alsof de vinger ontwricht raakt. Er bestaat een speciale handtherapie voor triggerfinger, dit is zeker goed om te overwegen wanneer je er veel last van hebt. 

Wat is de oorzaak? 

De oorzaak van een triggerfinger is in veel gevallen niet duidelijk. Het kan zijn dat de klachten geleidelijk komen, maar je kunt ook wakker worden met symptomen. Er zijn wel bepaalde omstandigheden die het risico vergroten. Mannen hebben er namelijk vaker last van dan vrouwen. Ook hebben mensen boven de veertig vaker last van het verschijnsel dan mensen onder de veertig. Activiteiten die de handen zwaar belasten of herhaaldelijke bewegingen zoals het vasthouden van elektrisch gereedschap, typen of het spelen van videospellen kunnen het risico op een triggerfinger ook vergroten. 

De behandeling

Je hebt zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingen voor de triggerfinger. Welke behandeling voor jou van toepassing is, hangt af van de ernst van de aandoening bij jou. Als de klachten niet heel heftig zijn, kunnen pijnstillers en rust voldoende zijn om te herstellen. Maar als de klachten erger zijn is het soms nodig om een spalk te dragen of om een injectie te krijgen. Als laatste stap zou je een operatie kunnen krijgen, maar dit gebeurt alleen bij de meest heftige gevallen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *