Bouillion

De vijfde smaak umami

Misschien heb je er wel al eens van gehoord en misschien ook wel niet. Met umami is een lang bestaande mythe over smaken ontkracht. Er namelijk niet maar vier smaken zijn. Onderzoek toont duidelijk aan dat smaakpapillen reageren op vijf specerijen. We kennen natuurlijk allemaal zoet, zuur, bitter en zout. Echter is de vijfde smaak nu umami. 

Wat is umami?

Om de smaak van umami goed te begrijpen, moeten we eerst kijken naar de manier waarop mensen de smaak herkennen. Er blijken speciale cellen op de tong te zitten die kunnen reageren op verschillende smaken en signalen naar de hersenen kunnen sturen. Het bleek dat deze smaakpapillen reageren op vijf soorten moleculen. Dit betekent dat mensen vijf verschillende smaken kunnen herkennen. De studie elimineerde in één klap een mythe over de menselijke smaak. Ten eerste is er geen “smaakzone” op de tong. Lange tijd dachten mensen dat je verschillende delen van je tong gebruikt om elke smaak te proeven. Echter blijkt dat dit niet waar is. Alle smaakpapillen kunnen alle smaken herkennen en je mond zit vol smaken. Umami is nog steeds een relatief onbekende smaak. 

De smaak van umami

De vraag waar umami naar smaakt is lastig te beantwoorden. Een smaak omschrijven is over het algemeen een lastige opgave. Probeer maar eens uit te leggen hoe zout smaakt als je het nog nooit hebt geproefd. Umami komt uit de Japanse keuken. Umami staat voor heerlijke smaak. Het bekendste product waar de smaak umami aan zit is zeewier. Umami wordt vaak beschreven als hartig, vol en smakelijk. Er wordt ook wel gezegd dat umami hetgeen is dat vlees ‘vlezig’ laat smaken. 

Gerechten met umami 

Een van de populairste recepten uit Japan met een echte umami smaak is dashi. Dashi is een bouillon en wordt gemaakt van zeewier en gedroogde en gefermenteerde tonijn. Dashi bestaat voornamelijk uit umami ingrediënten en is een hartig recept. Vaak wordt er ook MSG toegevoegd aan dashi. MSG betekend monosodium glutamaat en is een smaakversterker. Hierdoor komt de umami smaak nog meer naar boven. Wil je een vegan dashi dan kan je het ook maken op basis van Shiitake, kombu en daikon. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *