Wat is een canule?

Canules worden gebruikt op diverse manieren, maar ze zijn er ook in allerlei soorten en vormen. Welke canules er toegepast worden hangt af van de patiënt en de medische reden daarachter. Het is wel erg belangrijk om een canule goed te onderhouden, omdat je niet te maken wilt krijgen met infecties of andere nare situaties. Canules zijn zelf in verschillende maten, waardoor er altijd een geschikte canule is die toegepast kan worden bij een patiënt. Weet jij al wat een canule is en weet jij hoe canules toegepast kunnen worden?

Wat is nu eigenlijk een canule?

Eigenlijk zou je wel kunnen zeggen dat een canule een holle buis is die door middel van een operatieve ingreep in het lichaam wordt geplaatst. Ook het verwijderen van de canules gebeurt met een operatieve ingreep. Je kunt hierbij denken aan een canule voor het afnemen van vocht of het beïnvloeden van een specifiek orgaan. Ook is er een tracheacanule die wordt geplaatst in de long of keelholte. Dit laatste noemt men overigens een open verbinding. Alle canules hebben wel een belangrijke vergelijkbare werking, want het helpt de patiënt bij de gezondheid.

Het materiaal van een canules

Je zult denken dat het materiaal van canules niet verschillend kan zijn, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk canules van plastic, maar ook van metaal. De metalen canules worden eigenlijk altijd geplaatst in de aders. Deze variant biedt veel bescherming en wordt veelal gebruikt bij bijvoorbeeld een bloedtransfusie. Bij een bloedtransfusie kan ook gekozen worden voor een kunststoffen variant, maar dit hangt af van de dokters in het ziekenhuis.

Een canule voor beademing

Door een canule te plaatsen in de keelholte kan men patiënten ondersteunen met de beademing. Dit noemt men ook wel langdurige beademing, hoewel deze canules in de meeste gevallen vervaardigd zijn van kunststof. Deze oplossing is in de meeste gevallen voor patiënten die niet zelfstandig kunnen ademen en ernstig ziek zijn. Wist je dat er ook canules zijn, die worden gebruikt voor het toedienen van een sondevoeding?

Schoonmaken en onderhouden

Het is belangrijk canules schoon te houden en te onderhouden, maar dat hoef je niet helemaal alleen te doen. De verpleegkundige in het ziekenhuis zal hier namelijk altijd een duidelijke uitleg over geven, zodat je zeker weet dat je dit op de juiste manier doet. Niemand zit te wachten op een infectie, want dit kan wel hele nare situaties met zich meebrengen.

Tip: Maeso.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *