Hier kun je last van krijgen door een scheef neustussenschot 

Het neustussenschot, ook wel het septum genoemd, is de dunne wand van bot en kraakbeen die de linker- en rechterneushelft van elkaar scheidt. Hoewel het bij de meeste mensen recht is, kan het bij anderen scheef of afwijkend zijn. Een scheefstaand neustussenschot kan diverse klachten veroorzaken die je dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloeden. In dit artikel zetten we ze op een rijtje. 

1. Ademhalingsproblemen 

Een van de meest voorkomende symptomen van een scheefstaand neustussenschot is moeite met ademhalen. Wanneer het tussenschot afwijkt, kan het de luchtstroom door één of beide neusgaten belemmeren. Dit kan leiden tot gevoelens van verstopping, benauwdheid en een verminderd vermogen om vrij door de neus te ademen. 

2. Regelmatige sinusinfecties 

Een afwijkend neustussenschot kan ook de drainage van de sinussen belemmeren. Als gevolg hiervan kan er een ophoping van slijm en vocht ontstaan, wat een voedingsbodem is voor bacteriën en virussen. Dit verhoogt het risico op het oplopen van sinusinfecties, die gepaard gaan met symptomen zoals pijn, druk en zwelling rond de neus en het voorhoofd. 

3. Neusbloedingen 

Een scheefstaand neustussenschot zorgt ervoor dat de neuspassages kwetsbaarder worden. Hierdoor kunnen kleine bloedvaten gemakkelijker scheuren, wat ervoor zorgt dat je sneller een bloedneus krijgt. In het ergste geval zijn deze bloedingen zo ernstig dat ze je dagelijks leven aanzienlijk verstoren. 

4. Verminderde reuk- en smaakzin 

Een goede luchtstroom door de neus is essentieel om geuren en smaken goed te kunnen ervaren. Een scheefstaand neustussenschot belemmert de luchtstroom en vermindert de reuk- en smaakzin. Dit is aan de ene kant vervelend omdat je minder van voedsel kunt genieten, maar het kan ook veiligheidsproblemen veroorzaken, zoals het niet kunnen ruiken van gaslekkages of bedorven voedsel. 

5. Hoofdpijn en gezichtspijn 

De druk en congestie veroorzaakt door een scheefstaand neustussenschot kunnen ook hoofdpijn en gezichtspijn veroorzaken. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan zich manifesteren als spanningshoofdpijn, sinuspijn of migraineachtige symptomen. 

Conclusie 

Een scheefstaand neustussenschot is meer dan alleen een cosmetisch probleem. Het kan aanzienlijke klachten en complicaties veroorzaken die je dagelijks leven beïnvloeden. Het is essentieel om bij aanhoudende symptomen een medische professional te raadplegen die je kan behandelen en je neustussenschot kan rechtzetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *