ziekte van parkinson

3 dingen die je moet weten over de ziekte van Parkinson

Wereldwijd lijden naar schatting ongeveer 8 á 9 miljoen mensen aan de ziekte van Parkinson. In dit artikel hebben wij 3 dingen die je moet weten over deze ziekte voor je op een rijtje gezet. Zo vertellen we wat de ziekte van Parkinson is, welke symptomen er bij passen en of de ziekte behandelbaar is. Lees verder voor meer informatie. 

1. Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een chronische neurologische aandoening. De ziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine. Dit is een stof die signalen geeft aan de hersenen. Dopamine is een signaalstof dat in de hersenen wordt gevormd. De stof geeft signalen af aan zenuwcellen. Je lichaam heeft constant dopamine nodig om te kunnen bewegen. Bij mensen zonder Parkinson wordt de signaalstof voortdurend gevormd en weer afgebroken. Bij Parkinson patiënten verminderd de aanmaak van dopamine, terwijl de stof nog wel wordt afgebroken door het lichaam. Geleidelijk ontstaat er een tekort aan dopamine.

2. Wat zijn de symptomen van Parkinson?

De meest voorkomende symptomen van parkinson zijn traagheid, evenwichtsstoornissen, stijfheid en bevingen/trillingen in rust. Naast de symptomen kan deze ziekte nog meer symptomen veroorzaken, zoals een zachtere stem, vermoeidheid en beperkte mimiek. Symptomen van Parkinson zijn vaak asymmetrisch. Beide hersenhelften worden dan ook niet op dezelfde manier aangetast.

3. Kan Parkinson behandeld worden?

Helaas zijn er nog steeds geen behandelingen die de ziekte van Parkinson kunnen tegenhouden. Echter zijn er wel steeds meer medicijnen beschikbaar die de symptomen van de ziekte kunnen bestrijden. Er wordt tegenwoordig nog enorm veel onderzoek gedaan naar Parkinson om deze ziekte hopelijk in de toekomst wel tegen te kunnen houden.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *