De Europese Unie
Nederland is lid van de Europese Unie vanaf het begin in 1958, toen het nog de Europese Economische Gemeenschap genoemd werd. Wat betreft zorg is Nederland een van de duurste en beste landen van Europa. Hoe is de zorg dan in andere landen geregeld?
België
In buurland België ziet het zorgsysteem er anders uit dan in Nederland. In België verzekert men zich nog via een ziekenfonds, die betaald wordt door werknemers, werkgevers en/of subsidies. Een Belg wordt lid van een ziekenfonds, wanneer hij 24 jaar of ouder is en nog studeert, werkzaam is of een werkloosheidsuitkering ontvangt. De rest wordt meeverzekerd via het gezinshoofd. Zorgverzekeringen vergelijken kan ook met aanvullende dekking, die verschillen per fonds. In België betaalt men daarnaast een losse premie van honderd euro per jaar voor eventuele ziekenhuisopname en -behandeling. Medicijnen zijn een stuk prijziger dan in Nederland.
Duitsland
De Duitsers maken gebruik van de Gesetzliche Krankenversicherung voor lage- en midden inkomens. De zorgverzekering 2021 is wettelijk bepaald en wordt betaald uit een vast deel van het bruto-inkomen. Voor werknemers is dit 8.2 procent en voor werkgevers 7.3 procent van het loon. Hoge inkomensgroepen kunnen voor een particuliere verzekering kiezen. Deze biedt voordelen op het kostengebied en op het gebied van dekking.
Frankrijk
In Frankrijk heeft iedereen recht op een zorgverzekering, die betaald wordt door werkgever of overheid. Ben je werkzaam in Frankrijk, betaal je wel een deel van je salaris aan het ziekenfonds. Het ziekenfonds is eigenlijk de verplichte basisverzekering. Verder kunnen de Fransen een particuliere zorgverzekering afsluiten voor aanvullende dekking. Om de stijgende kosten van de gezondheidszorg tegen te gaan, moeten de Fransen wel aan een eigen bijdrage voldoen bij bijvoorbeeld een huisartsenbezoek. In Frankrijk hebben ze de regel, dat je minder betaald aan de zorg wanneer je heel ziek bent.