De wetenschap zegt dat Manuka honing goed is voor je gezondheid

Manuka honing komt uit Nieuw-Zeeland, waar het wordt gemaakt. Bijen maken het door de bloem Leptospermum scoparium te bestuiven, die beter bekend staat als de Manuka struik. Manuka honing is anders dan andere soorten honing omdat het bacteriën doodt. Methylglyoxal is het actieve ingrediënt en zorgt er waarschijnlijk voor dat het tegen bacteriën werkt. Manuka honing helpt ook om virussen te bestrijden, ontstekingen te verminderen en vrije radicalen te bestrijden. In feite wordt het al eeuwenlang gebruikt om wonden te genezen, keelpijn te verlichten, tandbederf te stoppen en te helpen bij spijsverteringsproblemen.

Helpt een wond genezen

Honing wordt al heel lang gebruikt om snijwonden, brandwonden, zweren en steenpuisten te genezen. In 2007 zei de Amerikaanse FDA dat Manuka honing kan worden gebruikt om wonden te behandelen. Honing heeft antibacteriële en antioxiderende eigenschappen, houdt een wond vochtig en vormt een beschermende barrière. Dit voorkomt dat microben in de wond komen en deze ziek maken. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat Manuka honing wonden kan helpen sneller te genezen, de groei van nieuw weefsel te versnellen en zelfs de pijn van slachtoffers van brandwonden te verlichten. In een ander onderzoek keken onderzoekers hoe goed Manuka honing wonden op de oogleden hielp genezen na een operatie. Ze ontdekten dat alle sneetjes in het ooglid goed genazen, of ze nu behandeld waren met Manuka honing of niet.

Verbeter de gezondheid van je tanden

Om tandbederf te voorkomen en je tandvlees gezond te houden, is het belangrijk om de hoeveelheid slechte bacteriën in je mond die tandplak kunnen veroorzaken, te beperken. Het is ook belangrijk om niet alle goede bacteriën in je mond kwijt te raken die helpen om het gezond te houden. Studies hebben aangetoond dat Manuka honing slechte bacteriën in de mond doodt die tandplak, tandvleesontsteking en tandbederf kunnen veroorzaken. Uit onderzoek is met name gebleken dat Manuka honing met een hoge antibacteriële werking de groei van bacteriën als P. gingivalis en A. actinomycetemcomitans, die slecht zijn voor je mond, kan stoppen. In een onderzoek werd gekeken naar wat er gebeurde met tandplak en gingivitis als mensen op een honing kauwden of erop zogen. De honingkauw was gemaakt van Manuka honing en was als een taai honingsnoepje.

Een zere keel kalmeren

Als je keelpijn hebt, kan Manuka honing je helpen je beter te voelen. Het kan ontstekingen verminderen en de bacteriën doden die pijn veroorzaken, omdat het antiviraal en antibacterieel is. Manuka honing doodt niet alleen schadelijke bacteriën, maar bedekt ook de binnenkant van de keel om het beter te laten voelen. Manuka honing doodt de slechte bacteriën in je mond die mucositis veroorzaken, een veelvoorkomende bijwerking van bestraling en chemotherapie. Mucositis zorgt ervoor dat de slijmvliezen die de slokdarm en het spijsverteringskanaal bekleden, ontstoken raken en pijnlijke zweren krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *