Enkele niet onbelangrijke voordelen van omega 3

Het is ongetwijfeld wel bij je bekend dat er verschillende stoffen bestaan die een zeer gunstige invloed kunnen uitoefenen op ons lichaam. Eén van deze stoffen is het zogenaamde omega 3. Eigenlijk zijn dit geen stoffen, maar wel vetten. Deze staan erom bekend een uitermate belangrijke rol te spelen in ons lichaam. Bovendien zijn ze ook zeer belangrijk voor onze gezondheid. Zou jij graag meer te weten willen komen over de interessante voordelen waar je allemaal op kan rekenen bij inname van omega 3? Dan is de informatie op deze pagina zeker en vast iets voor jou!

Wat zijn omega 3 vetten precies?

Laat ons om te beginnen in eerste instantie even kijken naar wat omega 3 vetten nu precies zijn. Het gaat hierbij zeer concreet om zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste en eigenlijk tevens ook de belangrijkste van deze vetzuren zijn ALA of het zogenaamde alfalinoleenzuur. Ook de vetzuren EPA en DHA zijn uitermate bekend.

Omega 3 vetten zijn werkelijk essentieel voor ons lichaam. Het probleem is echter dat ons lichaam niet in staat is om deze vetzuren zelf aan te maken. Wel is het zo dat EPA en DHA aangemaakt kunnen worden uit ALA. Dat is goed nieuws, alleen is er een behoorlijke keerzijde aan de medaille. Niet alleen is dit namelijk allesbehalve efficiënt, daarnaast gaat het ook nog eens om slechts zeer kleine hoeveelheden. Omwille van deze reden is het altijd belangrijk om te benadrukken dat er voldoende omega 3 vetten binnen moeten worden gekregen via onze voeding.

Waar komt ALA allemaal precies in voor?

Van ALA is bekend dat ze hoofdzakelijk voorkomt in plantaardige producten. Het gaat hierbij dan onder meer om lijnzaadolie en lijnzaden, maar ook om noten en plantaardige oliën. Voor EPA en DHA geldt dat ze op hun beurt voornamelijk zijn terug te vinden in algenolie en schaaldieren en vette vis. Af en toe deze voedingswaren opnemen in je dieet is dus zeker geen overbodige luxe.

Charlotte Labee | Brain Balance.

Wat zijn de voordelen van omega 3?

Door de jaren heen werd er ongelofelijk veel onderzoek uitgevoerd naar de invloed van omega 3 vetten op de werking van ons lichaam. Naar aanleiding van deze onderzoeken werd dan ook uiteindelijk vastgesteld dat deze vetten werkelijk cruciaal zijn voor de goede werking van ons lichaam. Ben je benieuwd naar de concrete voordelen waar je nu precies op kan rekenen waar omega 3 voor kan zorgen? We hebben enkele van de belangrijkste hieronder alvast voor je op een rijtje gezet.

  1. Ze hebben een gunstige invloed op je hart en bloedvaten;
  2. Ze kunnen helpen om een hoge bloeddruk te verlagen;
  3. Het staat er om bekend goed te zijn voor de ontwikkeling van de hersenen;
  4. Ze zijn belangrijk voor een optimaal gezichtsvermogen;
  5. D vetten zijn erg belangrijk tijdens de zwangerschap;
  6. Ze zijn een zegen voor je huid en voorkomen vroegtijdige veroudering;

Bovenstaande voordelen waar je op kan rekenen zijn natuurlijk reeds bijzonder mooi. Dit is echter nog lang niet alles. Voor deze meervoudig onverzadigde vetzuren geldt namelijk bovendien eveneens dat ze ontstekingen kunnen remmen. Ook het verminderen van chronische ontstekingen is een niet onbelangrijk voordeel dat er vaak aan wordt toegeschreven.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *