Hou vol, een kunstgebit went

Heb je recentelijk een kunstgebit gekregen of een nieuw kunstgebit gekregen? Bij Tandartsenpraktijk Haarlem horen we vaak dezelfde problemen. Vaak ontstaat er pijn omdat de nieuwe prothese zich moet zetten. Aan het begin is het waarschijnlijk zeer vervelend, je kunt alleen babyvoeding eten, praten gaat niet meer zoals je gewend was en wellicht schaam je je voor je nieuwe look. Tandartsen hebben veel ervaringen met protheses en alles wat hierbij komt kijken.

Voordat een kunstgebit is gewend, gaat er een periode van pijn aan vooraf. Ondanks dat je tandarts goede adviezen geeft zoals volhouden, wilskracht tonen en even doorzetten, kan de pijn soms erg veel zijn en wil je het liefste je kunstgebit weggooien. Dit is vooral vervelend wanneer de keuze als een verrassing snel op je af is gekomen en je met een spoed tandarts het hebt moeten laten zetten. Fysiek en mentaal is het wennen, maar er gloort hoop aan het einde van de tunnel.

Wennen aan het spiegelbeeld

Als onze tandtechnicus jouw kunstgebit heeft gezet, dan is het een kwestie van wennen aan je spiegelbeeld. Het is daarom verstandig om regelmatig even voor de spiegel te gaan staan. Waarschijnlijk valt in het begin vooral op dat je mond en wangen er anders uitzien dan vroeger. Wellicht komt de gedachte in je op dat er wat mis is gegaan, maar dat is niet het geval. Na een tijd zal dit weer minder zijn omdat het gezwollen tandvlees dan geslonken is.

Het lijkt misschien zeer moeilijk, maar ook jij zult wennen aan je nieuwe kunstgebit. Het is belangrijk om vol te houden. Ga eens voor de spiegel staan en trek verschillende gezichten zoals lachen, chagrijnig, verdrietig, streng of blij. Zorg dat je went aan je gezicht en gezichtsuitdrukkingen. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen.

Oefenen met spreken

Ook spreken zal in het begin erg lastig zijn. Verstandig is om veel te oefenen. Doe dit door bijvoorbeeld hardop te lezen, tel tot 100, zeg het alfabet hard op en ga zo maar door. Luister goed naar wat en hoe je iets zegt en corrigeer gelijk je articulatie, uitspraak en het slissen. Oefen zowel de klinkers als medeklinkers. Door het oefenen krijg je steeds meer controle en zal je kunstgebit gaan doen hoe jij het wilt. Doorzettingsvermogen is op dit punt zeer belangrijk.

Er zijn vele mensen jou voorgegaan dus jij kan dit ook! Denk aan de positieve punten: nooit meer kiespijn en geen of lage tandartsrekeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *