4 Tips om je immuunsysteem een boost te geven

Boost je immuunsysteem

Een immuunsysteem, wat is dat eigenlijk? Heeft iedereen een immuunsysteem en wat doet dit? Is het immuunsysteem van mijn buurman sterker dan die van mij? Dit hangt allemaal samen met je levensstijl. Hoe goed zorg je voor jezelf? Lees hieronder 4 handige tips hoe je jouw immuunsysteem kan versterken!

Eet de juiste voeding

De juiste voeding eten is erg belangrijk om je immuunsysteem te versterken. Je immuunsysteem staat in verbinding met je darmen. De bacteriën in je darmen houden je immuunsysteem in balans. Raakt dit uit balans, dan kan dat je immuunsysteem verstoren en kun je dit merken aan je ontlasting. Je kunt dit tegengaan door het eten van voldoende groente. De voorgeschreven hoeveelheid is 250 gram groente per dag. Groente is goed voor je immuunsysteem, omdat er antioxidanten in zitten. Deze antioxidanten stimuleren bepaalde functies van het immuunsysteem. Het overgrote deel van Nederland eet te weinig groente dus het is belangrijk dat je daar op let. Weet je niet of je genoeg groente eet, en of je de juiste groente eet dan kun je altijd een voedingsdeskundige raadplegen. De voedingsdeskundige schrijft je een voedingsschema voor waardoor je gegarandeerd gezond en gevarieerd eet. Enkele producten die het immuunsysteem verhogen zijn broccoli, aardbeien, spinazie, champignons, watermeloen en thee. Probeer zoveel mogelijk gevarieerd te eten en dit zal je immuunsysteem ten goede komen.

Beweeg voldoende

Voldoende beweging is belangrijk om je immuunsysteem te versterken. Door veel te bewegen worden je immuuncellen actiever. Je immuuncellen komen door de beweging uit hun schuilplaats. Ze bewegen hierdoor sneller door het lichaam waardoor indringers zoals virussen en bacteriën worden tegengehouden. Voldoende beweging maakt je lichaam fitter. Dit kan net het verschil zijn tussen of wel ziek worden of niet ziek worden. Je longen ventileren ook beter als je regelmatiger sport.

Slaap genoeg

Slaap is belangrijk voor de mens. Een volwassen persoon heeft ongeveer tussen de 7 en 9 uur slaap nodig per dag. Het is gebleken dat voldoende slaap het immuunsysteem versterkt. Je immuunsysteem brengt alle bacteriën en virussen die het tegenkomt in kaart. Als je lichaam dezelfde bacteriën of virussen weer tegenkomt dan weet je immuunsysteem hoe het moet handelen om de bacteriën en virussen onschadelijk te maken. Vooral een diepe slaap werkt goed om dit in kaart te brengen.

Vitaminen

Ook vitaminen ondersteunen het immuunsysteem. Het kan soms lastig zijn om de juiste hoeveelheden voedingsstoffen uit je eten te halen. Daarom kunnen vitaminen in de vorm van supplementen een uitkomst bieden. Enkele supplementen die handig zijn om te nemen zijn onder andere:

  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Selenium
  •  Zink

Het is verstandig om voldoende vitamine D en vitamine E binnen te krijgen om de afweer te versterken bij tekorten. Daarnaast helpt ook zink bij het versterken van het immuunsysteem. Verder kan het mineraal selenium ook effectief zijn tegen virussen.

Conclusie

Het is dus belangrijk om de juiste voeding te eten en dan vooral voldoende groente. Eet je nog niet genoeg groente dan kun je dit aanvullen met het slikken van supplementen. Het is niet alleen belangrijk om op je voeding te letten, maar je moet ook voldoende bewegen. Dit is net zo belangrijk als de juiste voeding. Tot slot is het belangrijk om voldoende te slapen om je lichaam rust te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *