Oorzaken van haarverlies

Haarverlies kan verschillende oorzaken hebben. Oorzaken van haarverlies kunnen zowel haarziektes als haaraandoeningen zijn. Naast deze twee oorzaken is het ook mogelijk dat je haar verliest als gevolg van een medische behandeling. Als je verder leest worden de meest voorkomende en belangrijkste oorzaken van haarverlies uitgelegd.

Alopecia haaraandoeningen

Alopecia betekend ook wel kaal worden. Deze aandoening kent meerdere vormen. De Alopecia Areata komt het meest voor. We noemen het ook wel pleksgewijze kaalheid. Als je last hebt van kleine ronde of ovale plekken op het hoofd waar het haar heel schaars is of zelfs afwezig, dan kan het zijn dat je last hebt van deze aandoening. Een plaatselijke ontstekingsreactie rondom de haarwortels is de oorzaak van deze kale plekken.

Alopecia Diffusa is weer een andere vorm van Alopecia. Bij deze aandoening wordt het haar geleidelijk dunner totdat er een moment komt dat het haar uitvalt. Er zijn verschillende oorzaken denkbaar voor dit haarverlies bijvoorbeeld zwangerschap, giftige stoffen, ziektes en medicijnen. Het haar groeit vanzelf weer aan zodra de oorzaak is verdwenen. Alopecia Universalis hoort hier ook tussen. Dit is een ernstigere vorm van de aandoen met ook heftigere gevolgen.

En dan is er nog Alopecia Adrogenetica, de meest voorkomende oorzaak van het verliezen van haar. Het staat ook wel bekend om mannelijke kaalheid. De naam is erg misleidend, want deze vorm komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Bij mannen is deze variant te herkennen aan een diepere inhammen en een kale plek op de kruin die alsmaar groter wordt. Bij vrouwen zijn de verschijnselen dunner wordend haar in het algemeen en dan vooral op de midden scheiding.

Haarverlies door medische behandeling

Haarverlies kan ook een gevolg zijn van een medische behandeling. De meest voorkomende medische behandeling met haarverlies als gevolg is chemo therapie. Dit komt door cytostatica wat in de therapie zit, het wordt gebruik om de kanker tegen te gaan. Cytostatica is bedoeld om de snel delende kankercellen te vernietigen of het proces juist te vertragen. Dit is positief voor de kankercellen, maar minder goed voor de cellen in de haarzakjes. Het heeft namelijk negatieve gevolgen voor deze gezonde snel delende cellen. Het eerste haarverlies kan je 2 tot 3 weken na de eerste chemokeur verwachten. Zoals je leest heeft chemotherapie een negatief effect op de groei van het haar, maar bestralingen hebben datzelfde effect. We spreken dan wel alleen over bestralingen die op de hoofdhuid worden gedaan. De bestralingen zijn bedoeld om ongezonde cellen uit de weg te ruimen. Helaas vernietigd deze therapie ook de gezonde cellen zoals die in de haarzakjes. De snelheid van het haarverlies ligt aan de intensiteit van de bestralingen. Hetzelfde geldt voor het terug groeien van het haar.

Heb je zelf last van haarverlies en wil je graag een gepaste oplossing? MarGel pruiken en haarwerken biedt diverse mogelijkheden voor deze problemen. Van haarwerken tot aan pruiken om jou te voorzien van een prachtige haardos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *