beneficiair aanvaarden waarom?

Waarom beneficiair aanvaarden?

Op een gegeven moment in je leven kom je in de situatie dat je erfenis krijgt van een naasten die overleden is. Het kan zo zijn dat je bakken met geld krijgt, dan hoef je over weinig dingen zorgen te maken. In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat de overledene veel schulden had. Deze schulden worden nu op jou doorverwezen. Dit kan onduidelijkheid creƫren en veel stress opleveren. Straks krijg je allemaal belletjes van schuldeisers zonder dat je er iets vanaf weet. Hier zijn een aantal opties mogelijk. Een optie hiervoor is het beneficiair aanvaarden van de erfenis.

Je vraagt je misschien af, waarom beneficiair aanvaarden? Het beneficiair aanvaarden van de erfenis werkt in het voordeel van de erfgenaam. Het voordeel die het met zich meebrengt is dat je niet met je eigen geld aansprakelijk bent voor de schulden, je hoeft niet met je eigen geld de schulden af te betalen.

Zijn er gevolgen voor het beneficiair aanvaarden?

Als iemand overlijdt, is het verstandig om niet meteen alle maatregelen voor de erfenis te nemen. Het kan zijn dat je iets doet en per ongeluk de erfenis volledig accepteert. Hoewel dit misschien helemaal niet de bedoeling is. De tip is om altijd eerst met de andere erfgenamen te overleggen welke stappen er worden ondernomen. Voordat je een onverwachte keuze maakt. Je wilt namelijk niet stappen ondernemen die automatisch resulteren in verkeerde beslissingen.

De erfenis beneficiair aanvaarden klinkt aantrekkelijk. Je kan een schuld aflossen zonder gevolgen voor je eigen geld of die van andere erfgenamen. Maar wanneer is het logisch om het te aanvaarden? Als je vooraf weet dat de overledene enige schulden had, is het handig om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit is ook de meest voorkomende reden waarom beneficiair aanvaarden wordt gedaan door vele erfgenamen. Er zijn wel enige gevolgen als je het proces niet op de juiste manier behandelt. Als je niet de juiste dingen onderneemt, dan kan het achteraf alsnog blijken dat je met je eigen geld aansprakelijk bent.

Wat moet er geregeld worden bij beneficiair aanvaarden?

Er moeten een aantal dingen geregeld worden wil je een erfenis beneficiair aanvaarden. Er moeten namelijk een aantal juridische stappen worden uitgevoerd. Als eerste moet je een verklaring inschrijven in het boedelregister, dit wordt meestal gedaan bij de rechtbank die bij de laatste woonplaats van de overledene hoort. Hier staat wel een vergoeding tegenover, maar als je het slim speelt hoef je maar 1x deze vergoeding te betalen. Als er namelijk meerdere erfgenamen zijn kun je tegelijk de verklaring laten inschrijven, zo hoef je maar eenmalig een vergoeding te betalen. Deze vergoeding kun je verdelen over de erfgenamen, dan is iedereen goedkoper uit. Dat is voordeliger dan ieder apart een vergoeding te laten betalen en ieder apart een verklaring laten inschrijven.

Ben je niet de enige erfgenaam? Dan moet je samen de keuze maken. Maar als de andere erfgenamen al hebben gekozen voor beneficiair aanvaarden, dan zit er een tijdklok op jouw keuze. Is er sprake dat de anderen al hebben gekozen, dan moet jij binnen 3 maanden vanaf de dag dat je erachter komt een keuze hebben gemaakt.

Hoe gaat het proces in zijn werk?

Het aanvaarden is niet gemakkelijk klaar, maar het is wel een optie die je zekerheden biedt. De schuldeisers kunnen niet van je eisen dat je met eigen geld de schulden moet afbetalen. Maar er zijn wel een aantal struikelpunten zoals dat het niet zonder alle erfgenamen kan. Iedereen moet het er mee eens zijn anders is het niet mogelijk. Je bent namelijk niet de enige die er over beslist, tenzij je de enigste erfgenaam bent natuurlijk.  Het proces om het te accepteren kan langdurig zijn. Je weet hoe het gaat met de meeste juridische zaken, hier wordt de betreffende tijd ingestoken, het is dus niet zomaar bepaald. Ook kan de verdeling soms openlijk bekend worden gemaakt, als de rechters twijfelen of er ook erfgenamen in het buitenland zitten verschuild. Deze erfgenamen hebben ook recht om een keuze te maken, en nog belangrijker ze hebben ook recht op een deel van de erfenis.

Zit jij in een situatie waarin je twijfelt, waarom beneficiair aanvaarden? Er zijn genoeg adviseurs die je hiermee kunnen ondersteunen. Wacht niet op moeilijkheden, denk vooruit en laat je informeren door een professioneel bedrijf.

2 reacties

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over het beneficiair aanvaarden van een erfenis. Het lijkt mij ook altijd goed om de opties te bespreken met een adviseur. Ook kan er door inzage van een testament gekeken worden wat de beste opties is.

  2. Goed om te weten wat de gevolgen kunnen zijn van het beneficiair aanvaarden van een erfenis. Ik ga mij verder verdiepen in dit thema om te kijken wat er geregeld moet worden. Ook handig om te weten dat je de verklaring met meerdere erfgenamen kan regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *