Magic truffles ook in religies?

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk?

Spiritualiteit is een heel breed begrip, waar met veel verschillende perspectieven naar wordt gekeken. In het algemeen omvat het een gevoel van verbondenheid met iets dat groter is dan onszelf, en het gaat meestal gepaard met een zoektocht naar de zin van het leven.

Sommigen vinden dat hun spirituele leven nauw verbonden is met hun band met een kerk, tempel, moskee of synagoge. Anderen bidden of vinden troost in een persoonlijke relatie met God of een hogere macht. Weer anderen zoeken betekenis in hun band met de natuur of kunst. Jouw persoonlijke definitie van spiritualiteit kan in de loop van je leven veranderen en zich aanpassen aan eigen ervaringen en relaties. Maar als je onderdeel uitmaakt van een religie, ben je dan ook meteen spiritueel?

Religie of spiritualiteit?

Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen religie en spiritualiteit. Zo is religie een specifiek gegeven van georganiseerde overtuigingen en praktijken, meestal gedeeld door een gemeenschap of groep.

Spiritualiteit is meer een individuele praktijk, en heeft te maken met het hebben van een gevoel van vrede en/of doel met een eigen invulling. Het heeft ook betrekking op het proces van het ontwikkelen van overtuigingen over de zin van het leven en verbondenheid met anderen, zonder vaste waarden, die een religie wel heeft.

Het gebruik van truffles in religie

Alhoewel je dus sneller aan spiritualiteit dan religie zou denken, wanneer je het hebt over het gebruik van magic truffels, paddo’s etc., is dit niet persé waar. De oudste vermeldingen van religieuze ceremonies met paddo’s dateren van 7000 tot 9000 jaar geleden op verschillende plaatsen. De oudste afbeeldingen van paddenstoelen zijn te vinden in prehistorische rotskunst in de Sahara-woestijn. Bij bestudering van dergelijke kunst worden paddenstoelen herhaaldelijk afgebeeld in scènes van oogst, aanbidding en offergave. Hun significante details brachten deskundigen ertoe te geloven in het bestaan van oude hallucinogene paddenstoelen cultussen.

Archeologen geloven dat hallucinogene paddenstoelen in een aantal samenlevingen ook werden gebruikt om leiders te helpen belangrijke beslissingen te nemen met betrekking tot zaken als oorlog, jacht, migratie en het kiezen van nieuwe leiders. Dit zijn allemaal belangrijke situaties die overleg met de goden vereisten, van wie werd geloofd dat zij met de mensen spraken wanneer zij in trance waren.

Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld De Azteken, waarbij paddo’s bekend stonden als teonanacatl, wat vertaald kan worden als “vlees van goden”.

1 reactie

  1. Vooralsnog is mij gebruik van paddo’s of andere hallucinanten in huidige religies niet bekend , ook niet in de vorm van religie als opium voor het volk, waarin het woord religie vervangen zou kunnen worden door: televisie, sport, enzovoorts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *