Ongewenst urineverlies, ook wel incontinentie genoemd, is een vervelend probleem dat veel schaamte oproept. Incontinentie komt bij alle leeftijden voor en heeft ook verschillende oorzaken. Om erachter komen wat voor jou de beste oplossing is, moet er eerst naar de oorzaak gekeken worden. Benieuwd hoe u uw incontinentie kan aanpakken? Lees dan snel verder over de 4 oorzaken van incontinentie!
Incontinentie kan door één oorzaak komen of door een combinatie van meerdere. De oorzaken van urineverlies zijn:
- inspanningsincontinentie;
- urge-incontinentie;
- druppelincontinentie;
- neurogene incontinentie.
Bij inspanningsincontinentie is er sprake van urineverlies tijdens het bewegen, hoesten, tillen en/of het verrichten van andere inspanningen. Dit komt omdat er dan drukverhoging plaatsvindt in de buikholte. Deze vorm van incontinentie wordt voornamelijk veroorzaakt door slappe bekkenbodemspieren of een zwakke blaashals.
Bij urge-incontinentie lukt het niet om uw plas op te houden, wanneer u aandrang voelt om te gaan plassen. Op het moment dat u de aandrang voelt, verlaat de urine al meteen de blaas. De achterliggende oorzaken van deze vorm van incontinentie kunnen zowel psychisch als lichamelijk van aard zijn.
Druppelincontinentie wordt voornamelijk veroorzaakt door een probleem in het mannelijk lichaam. Bij deze vorm van incontinentie komt er druppelsgewijs urine vrij. Dit kan soms komen door een blaas die door een verslapte sluitspier niet goed afsluit. Het kan ook zijn, dat de oorzaak ligt in het hebben van een vergrote prostaat.
Tot slot kan incontinentie ook ontstaan door een neurologische beschadiging. Dit betekent dat incontinentie kan ontstaan door onder andere ruggenmergletsels, hersentumoren, MS, de ziekte van Parkinson en diabetes. Door beschadigingen aan de zenuwen kunnen de signalen van- en naar de blaas niet goed gereguleerd worden.
Nu heeft u er een beeld bij over hoe incontinentie ontstaat. Mocht u dit herkennen, raadpleeg van tevoren altijd de dokter. Zo weet u zeker dat de beste oplossing binnen handbereik is.