Wat weet jij eigenlijk over HIV en het testen van HIV? Wist je dat er preventieve medicijnen zijn wanneer je in een risicogroep valt? Weet je wanneer je je moet (laten) testen op HIV? En weet je hoe het testen van HIV in zijn werk gaat? In deze blog vertellen we je alles over het (zelf) testen van HIV.
Wat is HIV?
Voordat we je meer vertellen over het testen van HIV, gaan we je eerst uitleggen wat HIV is en hoe het wordt overgedragen. HIV is een virus dat zich kan ontwikkelen tot de ziekte AIDS. Het kan worden overgedragen via bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. In Nederland wordt 95% van de HIV gevallen overgedragen door onveilig seksueel contact. De overige 5% komt door bloedtransfusies, gebruikte naalden of door de overgang van moeder op baby.
Wanneer moet je een HIV test doen?
Het is aan te raden om een HIV test te doen als je onveilige seks hebt gehad, drugs hebt gebruikt (via een naald), zwanger bent of als je symptomen van HIV, zoals aanhoudende grieperige klachten, herkent. Houd er rekening mee dat HIV pas na 6 weken tot 3 maanden na overdracht zichtbaar is in je bloed.
Zelf testen of je HIV hebt
Om erachter te komen of je HIV hebt, zul je een HIV-test moeten doen. Dit kun je natuurlijk bij je (huis)arts doen of op een SOA-polikliniek van de GGD, maar wist je dat je tegenwoordig ook thuis een HIV-zelftest kunt doen? Een HIV-zelftest kun je kopen bij de apotheek of online en zorgt ervoor dat je thuis en zonder andere mensen om je heen kunt testen of je HIV hebt. Is de uitslag positief? Neem dan contact op met je huisarts of ga langs bij de GGD.