scheiding

Hoe vraag je een scheiding aan?

Waarschijnlijk zat je er al een tijdje over na te denken, alleen of misschien samen met je partner, maar uiteindelijk heb je toch besloten: we gaan scheiden. Dat is een moeilijke beslissing, waarvan het vervelend zou zijn als deze je gedurende het proces moeilijk gemaakt zou worden. Gelukkig is een scheiding aanvragen niet zo ingewikkeld, maar je moet toch even weten hoe het precies werkt. De ScheidingsMediator heeft gelukkig een handig stappenplan zodat jij weet waar je aan toe bent.

Duidelijke mededeling

Allereerst is het handig om aan alle betrokkenen mede te delen dat je van plan bent te scheiden. Als het je eigen individuele beslissing is, deel je dit mede aan je partner. Als het een gezamenlijke beslissing was, is het natuurlijk fijn om de eventueel aanwezige kinderen op de hoogte te stellen van wat er gaat gebeuren. Wees duidelijk in je bewoordingen, want een vage formulering kan door een geƫmotioneerde ander worden opgevat als iets wat het niet is.

Mediation of advocaat

Daarna moet u beslissen of u gebruik wil maken van een advocaat of mediator om u bij te staan tijdens het proces van de echtscheiding. Kiest u voor De Scheidingsmediator, dan volstaan meestal 2 tot 3 gesprekken. Dit bespaart u veel tijd en moeite, maar los van dat is het vooral een heel ander soort aanpak. De mediators begeleiden u en uw partner in het proces, zorgen dat u goed communiceert en bovendien op gelijke voet. Zij vertellen u over welke zaken er beslissingen moeten worden genomen, zonder zelf ooit beslissingen daaromtrent te nemen. Vaak begint u overigens met een informatiegesprek, waarna enkele mediationsessies volgen – uiteraard op uw eigen tempo.

Afspraken en aanvraag bij rechtbank

In de afspraken worden financiƫn en de woning besroken, alsook afspraken over de kinderen. Deze afspraken worden juridisch vastgelegd in een convenant en ouderschapsplan, zodat voor beide partners duidelijk is wat er van hem of haar, en van elkaar verwacht wordt. Als u beiden akkoord bent met het convenant en het eventuele ouderschapsplan, kan men echt spreken over een scheiding aanvragen: de documenten zullen door een advocaat worden ingediend bij de rechtbank, waar ze worden bekrachtigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *