wmo consulent

Hoe word je een wmo consulent?

Gemeenten zijn door de overheid verantwoordelijk gesteld voor het uitvoeren van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, ofwel WMO. De WMO zorgt ervoor dat mensen, met name ouderen van zestig jaar of ouder, kunnen blijven meedoen aan de samenleving en zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De taken die gepaard gaan met de uitvoering worden onder andere uitgevoerd door wmo-consulenten, die de aanvragen van mensen behandelen en afwerken. Als jij overweegt om een opleiding wmo consulent te volgen, dan komen er een paar elementen bij kijken.

Opleidingen volgen

Opleidingen worden verzorgt door adviespartners- en bureaus in het Sociaal Domein. Stimulansz is hier een voorbeeld van. In principe is er niet één perfecte opleiding wmo consulent en komt het meer neer op een combinatie van verschillende professionele en persoonlijke vaardigheden. Over het algemeen wordt aangeraden een MBO4 opleiding afgerond te hebben of minimaal twee jaar werkervaring te hebben op MBO niveau.

Op de arbeidsmarkt

Gelukkig zijn er op de arbeidsmarkt veel kansen als je een opleiding wmo consulent hebt afgerond. Door de zogenaamde kanteling en het tekort aan gekwalificeerde mensen, hebben gemeenten het ontzettend druk gekregen met de werkzaamheden en vaak dagelijkse aanvragen met betrekking tot wmo. Deze capaciteit wordt vaak ingehuurd door detacheringsbureaus. Gemeenten zoeken veel naar vaste medewerkers, maar vaak duurt het wat langer voordat deze beschikbaar komen. Een afgeronde opleiding wmo consulent kun je gebruiken als opstapje naar dit soort vacatures.

Kenmerken van een wmo consulent

Als wmo consulent draag je veel verantwoordelijkheid met je mee en moet je veel samenwerken, zowel met mensen in de wijk, je teamgenoten en in sommige gevallen externe partijen. Het is daarom heel erg belangrijk dat je als wmo consulent sociaal bent en makkelijk een gesprek kunt voeren. Daarnaast is een goede aanleg voor administratief werk ook aan te raden. Je werkt vaak met meerdere aanvragen tegelijkertijd in verschillende systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *