slapen

Hoe kun je slaapproblemen voorkomen?

Heeft u last van Slaapproblemen of slaapt u slecht? Voordat u begint met een behandeling in een slaapkliniek zoals Ruysdael Slaapkliniek, kunt u eerst proberen om zelf iets aan uw slaapproblemen te doen. Als eerste is het belangrijk om de oorzaak van uw slaapprobleem te achterhalen. Bespreek uw zorgen met iemand in uw omgeving en houd een slaapdagboek bij. Vraag uw vertrouwenspersoon om eventuele tips die u kunnen helpen om beter te slapen. Werkt het dagboek niet en slaapt u nog steeds niet beter nadat u uw problemen met iemand besproken heeft? U kunt contact opnemen met een slaapkliniek, maar eerst kunt u de volgende tips proberen.

Bereid uzelf voor om te gaan slapen

Om beter te kunnen slapen, kunt u overdag of vroeg in de avond sporten. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen of een wandeling na het avondeten. Als u hebt bewogen voordat u naar bed gaat, zijn zowel uw lichaam en geest moe. Zorg er ook voor dat u twee tot drie uur voor het slapengaan niets meer eet. Vermijd ook roken in de avond en cafeïne, zoals koffie. Drink verder ook geen alcohol zodat u beter kunt slapen, er loert namelijk altijd het gevaar dat u afhankelijk wordt van alcohol om te kunnen slapen. Wat u wél kunt doen is ontspannen voor u gaat slapen door bijvoorbeeld een bad te nemen of een boek te lezen. Lees een papieren boek, en vermijd beeldschermen een uur voordat u gaat slapen.

Zorg voor een slaapritme

Houd u aan vaste slaaptijden om in een ritme te komen waar uw lichaam en geest aan wennen, zodat u een betere nachtrust heeft. Voorbeelden hiervan zijn rond dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan. Doe geen dutjes, maar houd u aan uw slaapschema. Blijf daarom ’s avonds ook niet te lang op, maar ga naar bed op gezette tijden. Om een slaapschema te kunnen maken, moet u rekening houden met hoeveel uren u wilt gaan slapen en hier een kwartier extra inslaaptijd bij rekenen. Als u na vijftien minuten nog steeds niet kunt slapen, kunt u een paar bladzijden lezen of naar rustige muziek luisteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *