Kies de juiste audicien voor een optimaal gehoor

Om de audicien te vinden die bij jou past is het verstandig op een gehoortest te doen en te bekijken welke soorten gehoorapparaten in het aanbod verkrijgbaar zijn die zijn afgestemd op jouw persoonlijke geluidsvoorkeuren. Als gehoorverlies optreedt kun je er in veel gevallen wat aan doen. Mocht het gehoorapparaat wat wordt aangeboden toch niet naar wens zijn, zoek dan contact met de medewerker om het gehoorapparaat beter af te stellen. Bij de keuze van een gehoorwinkel is het fijn dat je goed afgestemd persoonlijk advies kunt krijgen. De audicien zal daar ook optimaal de tijd voor nemen. Het is goed om voor jezelf vooraf een lijstje op te stellen over waar en op welke momenten gehoorproblemen zich voordoen. Ook kun je een hoortoestel vaak een lange periode van meerdere weken gratis testen en gratis retourneren als deze niet bevalt. Een goede gehoorwinkel zal deze optie altijd hebben.

Gehoortest laten doen

Gehoorproblemen komen vaker voor naarmate je ouder wordt maar kunnen zich ook al op jongere leeftijd ontpoppen. Meestal vallen gehoorproblemen in de beginfases niet op maar wordt het gehoor geleidelijk slechter. Dit geld ook voor oorsuizingen of piepen die langzaamaan harder worden. Een gehoortest kan ook online worden gedaan om een indicatie te krijgen of je bepaalde tonen niet meer hoort. Bij een goed gehoor kan zelfs 1 Db nog gehoord worden. Bij een achteruitgaand gehoor zijn tonen vanaf 30Db pas hoorbaar. Ook kan de gehoortest gewoon gratis vrijblijvend in de hoorwinkel plaatsvinden waarna je van een passend advies wordt voorzien met een gehoorapparaat dat bij je luistergedrag past. De meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies is extreem langdurige blootstelling aan schadelijk lawaai zoals harde muziek, rumoerige machines of harde knallen zoals een explosie. Hierbij zijn trilhaartjes onomkeerbaar beschadigd. Ook een gaatje in het trommelvlies, een infectie of oorsmeer kunnen verhelpbare oorzaken zijn van gehoorverlies.

Soorten gehoorapparaten en kosten

De keuze uit gehoorapparaten is enorm ruim en elk apparaat heeft zijn eigen specificaties. Elk hoortoestel heeft een eigen soort zitting. Er zijn speciale comfort hoortoestellen maar ook hele kleine en slanke hoortoestellen op de markt. Hoor toestellen die deels achter het oor zitten hebben tevens een extra stukje veiligheid, je verliest ze niet snel. Nadeel is wel dat deze zichtbaar zijn in tegenstelling tot “in the ear” hoortoestellen die veel onopvallender zijn. Ook zijn er speciale luidspreker hoortoestellen voor in het oor die heel klein zijn maar goed blijven zitten. Indien een gehoorapparaat wordt aangeschaft en er een gehoorverlies van minstens 35Db is gemeten in minstens een oor, worden hoortoestellen vergoed via de zorgverzekeraar. Bepaalde categorie├źn worden voor 75% vergoed. Eventuele eigen risico kosten komen hier nog bij. De prijzen liggen ongeveer tussen de 500-1500 euro. De hoogste kwaliteit hoortoestellen kosten rond de 1500 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *