Als een tattoo eenmaal is gezet, poets je die niet snel meer weg. Het enige dat erop zit als je je oude tattoo weg wilt hebben is bij een kliniek je tattoo weglaseren. Ga wel naar een goede laserkliniek want aan littekentjes na de behandeling heb je niets. Een tattoo is niet snel weer weg. De inktdeeltjes van een tatoeage zitten helemaal ingekapseld in je huid, namelijk. Al die kleine bolletjes inkt zijn wel weg te halen. Daarvoor gebruik je goede lasertechniek. De straal van de laser breekt namelijk die kleine inktbollen verder af. Je krijgt dan veel kleinere inktdeeltjes die de huid niet lang vasthoudt, maar af gaat voeren. Dat gaat niet met de snelheid van een waterval. De afvoer kan zomaar een paar maanden duren. Een laserkliniek levert dus geen onmiddellijk resultaat.
Welke factoren bepalen de verwijdertijd?
De behandeling bestaat bijna nooit uit een enkele sessie. Zelfs met de nieuwste lasertechnieken (PicoWay) ben je er toch wel vijf tot negen sessies mee zoet. Een paar factoren bepalen hoe lang het duurt voor je weer van je tattoo af bent. Dit zijn ze:
• Diepte van de tattoo – hoe dieper gezet, des te meer behandelingen
• Tattoo kleur – bij veel donkere en roodachtige kleuren gaat het sneller
• Inktvolume – meer inkt is ook meer behandeltijd
• Kwaliteit van de inkt – niet elk type inkt kan snel afgebroken door de laser
• Huidkleur – mensen met een lichtere huidskleur zijn sneller van de tattoo af
• Lymfesysteem – sommige mensen hebben een lymfesysteem dat tattoodeeltjes sneller afvoert
Tattoo weglaseren doe je het beste met moderne technieken
Wie nu een tattoo wil laten weghalen heeft betere mogelijkheden dan een paar jaar terug. De lasertechniek is namelijk flink ontwikkeld. Moderne lasers werken met een hele korte pulsduur. Die kunnen daarom echt diep de huid penetreren. Wat vroeger dus eigenlijk niet mogelijk was qua verwijdering, zou nu absoluut wel kunnen. Laat je er eens over adviseren bij de betere laserkliniek! Oudere lasers hadden nog een nadeel boven de nieuwere. Gebruik van oude lasers leidde nogal eens tot littekenvorming. Een bijeffect omdat die lasers teveel hitte aanmaakten. Door die hitte kreeg je littekenweefsel. Maar goede klinieken werken al niet meer met dat soort thermische behandelingen. Die zetten nieuwe lasers in die veel snellere pulsen sturen. Was het altijd een pulsage van een nanoseconde, nu is het versneld naar picoseconde. Nieuwe lasertechnieken zijn dan ook niet langer thermisch werkend, maar akoestisch. En daar krijg je veel moeilijker littekenbijwerkingen van.
Eventuele complicaties bij tattoo weglaseren
Bovenstaande betekent natuurlijk niet dat er geen enkel risico meer kan optreden als je je tattoo weglaseren wilt. Datzelfde gaat trouwens op voor alle medische handelingen. Wel word je vooraf goed ingelicht tijdens een intake bij de laserkliniek van je voorkeur. Daar krijg je uitgelegd wat er zoal kan gebeuren tijdens of na het laseren:
• Littekenvorming (met de nieuwste lasertechnologie een zeldzaamheid)
• Reacties van je huid (blaren, zwellingen, roodvorming, bijna altijd tijdelijk)
• Infecties (zoek altijd een kliniek met hygiëne hoog in het vaandel)
• Allergische reacties (komen niet frequent voor)
Behandeltijd is individueel
Een tattoo weglaseren, dat doe je dus niet in een dagje. Je ondergaat een reeks behandelingen. Tussen de sessies is gemiddeld acht weken ‘rusttijd’. Maar die acht weken hoeven voor jou niet op te gaan, laat je vooraf goed adviseren. Ga naar Undo.nl voor meer informatie.