Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en maakt ongeveer een derde uit van alle lichaamseiwitten. Dit structurele eiwit is het belangrijkste bestanddeel van het bindweefsel. Het bevindt zich in de huid, spieren, pezen en ligamenten en in de bloedvaten. Het zorgt voor de structuur van de huid en helpt bij de bloedstolling. 

Collageen wordt in het lichaam aangemaakt door de consumptie van een dieet dat de aminozuren bevat die nodig zijn om het aan te maken. Het wordt ook verkregen door de consumptie van voedingsmiddelen die collageen bevatten. Collageen is te vinden in dierlijke producten die bindweefsel bevatten, zoals kippen- en varkenshuid en bottenbouillon. Andere voedingsstoffen zoals vitamine C helpen ook bij de aanmaak van collageen in het lichaam. Levensstijlfactoren zoals roken en overmatige blootstelling aan de zon kunnen de afbraak van collageen versnellen.

Voordelen van collageen voor de gezondheid

Recentelijk is er een toenemende belangstelling voor collageensupplementen. Supplementen van dit eiwit zijn te vinden in pil- of poedervorm en kunnen gemakkelijk worden verwerkt in zoete of hartige maaltijden of dranken. Supplementen worden als beter opneembaar beschouwd omdat ze kortere ketens van aminozuren hebben, waardoor het gemakkelijker in onze bloedbaan kan worden opgenomen.

Gezondheid van de huid

Er zijn verschillende studies die aantonen dat collageen de elasticiteit en stevigheid van de huid kan verbeteren en de tekenen van veroudering kan verminderen. In een review van Vollmer et. Al (2018), werd gesteld dat er voldoende bewijs was om de gunstige effecten van collageenhydrolysaten suppletie en huidgezondheid te ondersteunen. Daarnaast werd in een review in het Journal of Drugs in Dermatology door Choi et al. (2019) gesteld dat het voorlopige bewijs veelbelovende resultaten laat zien voor het gebruik van collageen supplementen voor wondgenezing, huidveroudering, huidelasticiteit en hydratatie.

Gezondheid van het gewricht

De mogelijke relatie tussen supplementair collageen en de gezondheid van de gewrichten wordt al enige tijd erkend. Een review gepubliceerd in 2006 concludeerde dat er een groeiende hoeveelheid bewijs was die rationeel bewijs leverde voor het gebruik van collageensupplementen voor patiƫnten met osteoartritis, en een meer recente systematische review gepubliceerd in 2016 concludeerde dat collageensuppletie een positief therapeutisch effect heeft op osteoartritis en osteoporose, gewrichtskraakbeen kan beschermen en symptomatische pijnverlichting kan bieden. Naast het bieden van voordelen bij degenen die bestaande gediagnosticeerde gewrichtsaandoeningen hebben, toonde een klinische studie ook verbetering van gewrichtspijn van atleten aan na collageensuppletie, wat suggereert dat de suppletie het risico op gewrichtsdegeneratie in een hoogrisicogroep zou kunnen verminderen.

Leestip: https://niche4health.com/collageen-aanmaken/

Andere gezondheidsclaims

Er is gesuggereerd dat collageen zou kunnen helpen bij gewichtsbeheersing, maar er is onvoldoende bewijs om deze bewering te ondersteunen wanneer collageen wordt vergeleken met andere eiwitten. De hypothese is dat de voordelen van collageen te danken zijn aan het eiwit in het product dat verzadiging en gewichtsbeheersing bevordert, en niet aan een specifiek bestanddeel van collageen.

Conclusie

Er is steeds meer bewijs dat de gunstige effecten van collageen op de gezondheid ondersteunt. Hoewel sommige geclaimde gezondheidsvoordelen niet voldoende door bewijsmateriaal worden ondersteund, is het effect van collageen op de gezondheid van huid en gewrichten veelbelovend. Toekomstig onderzoek moet onder meer bestaan uit gerandomiseerde, grootschalige langetermijnonderzoeken die ons zullen helpen om deze beweringen verder te staven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *