Champagne vele vinden het erg lekker net zoals cava en prosecco. De meeste van ons kunnen wel een champagnefles openen. Maar vaak vliegt de halve inhoud van de fles rond waardoor je weer lekker kunt gaan schoonmaken. De meeste van ons laten de fles knallen bij het openmaken maar volgens deskundigen en experts is dit juist niet de bedoeling. Wil jij weten wat de juiste manier is van het openen van een champagnefles? Blijf dat vooral verder lezen!
Stap 1: De theedoek
Misschien heb je het wel eens gezien, een ober in het restaurant die de champagnefles openen met een theedoek of servet. De reden dat zei dit doen is omdat de doek ervoor zorgt dat de kurk niet uit de fles kan vliegen. Zo voorkom je dat iemand gewond raakt of dat er iets met veel waarden kapot gaat. Leg de doek op de kruk neer en op deze manier heb je meer grip bij het openmaken van de fles.
Stap 2: Laat het ijzerdraadje zitten
Vele van ons draaien dit ijzerdraadje los van de kurk maar dit is niet de bedoeling. Dit ijzeren kapje zorg ervoor dat de kurk netjes op zijn plaats blijft. Doordat er zich bubbels in de fles bevinden kan de kurk na een bepaalde tijd losser gaan zitten. Als je dit verwijdert voordat je klaar bent om de kurk uit de fles te halen vliegt de champagne in het rond. Je kan het ijzeren kapje was losser maken door hem 6 keer voor de helft om te draaien voordat de kurk uit de fles verwijderd is.
Stap 3: 45 graden
Experts zeggen dat je er altijd voor moet zorgen dat je tijdens het openen van de fles deze in een hoek van 45 graden vasthoudt. Zo voorkom je ook weer dat er champagne in het rond vliegt en het zorgt er ook voor dat de bubbels beter blijven. Ben je benieuwd of wijn over het algemeen lang bewaard kan worden lees dan: wijn houdbaar na openen.
Stap 4: Draai de fles
De meeste van ons draaien de kurk tijden het openen in plaats van de fles. Dit is echter niet de juiste manier. Door de kurk te draaien in plaats van de fles kan deze afbrokkelen. Als je merkt dat de kurk los begint te zitten zet er dan wat extra druk op. Dit doen we om te voorkomen dat de kurk eruit knalt. Hoe langzamer hoe zachter de knal is! Volgens experts hoor je in plaats van de welbekende knap een “plop” te horen.