Littekens minder zichtbaar maken

Veel mensen hebben, al dan niet zichtbare, littekens en nog al te vaak wordt de impact daarvan erg onderschat. Voor wie ze heeft, kunnen ze een ernstige aantasting van het zelfbeeld betekenen, ook al is het helemaal niets om je over te schamen. Je zou ze kunnen zien als een stuk van jezelf, iets wat jou uniek maakt, maar het is natuurlijk ook helemaal te begrijpen als je hier liefst zo snel mogelijk vanaf wil. In de meeste gevallen zul je littekens niet volledig onzichtbaar kunnen maken, toch zijn er een aantal middeltjes, zoals het gebruik van littekencrème, te vinden die ze alvast minder opvallend maken.

Waardoor ontstaan littekens?

Nadat de huid een beschadiging opliep, zal collageen aangemaakt worden om het herstelproces te bevorderen en te versnellen. Als een wonde echter diepere beschadiging heeft aangericht, zal dit leiden tot een verhoogde collageenproductie en de aanmaak van extra weefsel. Het is met name dat extra weefsel dat zorgt voor het litteken.

Hoe kun je littekens minder zichtbaar maken?

Direct zonlicht vermijden

Het definitief vormen van littekens neemt enige tijd in beslag en het is in die tijd erg belangrijk om je huid niet onnodig aan zonlicht bloot te stellen. De UV-straling zal er namelijk voor zorgen dat het herstel vertraagd wordt en dat het litteken een opvallendere kleur en structuur aanneemt. Dit geldt trouwens niet alleen voor mensen die littekens hebben, overdreven blootstelling aan zonlicht is voor niemand een aanrader.

Massage

Het is algemeen geweten dat masseren de bloedsomloop bevordert. Door het masseren van de huid ter hoogte van het litteken en errond zal de verhoogde bloedsomloop een sneller herstel in de hand werken. Een goeie reden dus om extra van een ontspannende massage te genieten. Hoewel het niet echt noodzakelijk is, mag je hiervoor gerust op zoek naar een lekker geurende olie die de massage nog beter maakt. Zie het als een mooie gelegenheid om jezelf eens extra te verwennen.

Reinigen en hydrateren

Je huid van buitenaf voeden en verzorgen is een absolute vereiste in de strijd tegen littekens. Kies hiervoor uiteraard wel de juiste producten die voorzien in voldoende huid voedende ingrediënten. Je zou het misschien niet denken, maar ook scrubben is een goed idee. Door het verwijderen van de dode huidcellen wordt de aanmaak van nieuwe huid versneld en zal het litteken deels vervagen.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn niet alleen belangrijk in een gezonde levensstijl, ze vormen ook een weldaad voor je huid. Wondjes zullen sneller genezen en de aanmaak van littekenweefsel zal hierdoor deels tegengegaan worden. Ook bevorderen antioxidanten de celvernieuwing en gaan ze vroegtijdige huidveroudering tegen; allemaal zaken die je huid en de aanwezige littekens ten goede komen.

Littekencrème

Littekencrème is een zeer doeltreffend middel om littekens minder zichtbaar te maken. De actieve ingrediënten van deze littekencrème ondersteunen het herstel van de huid, beschermen de huid tegen allerhande externe factoren en verzorgen, verzachten en kalmeren de huid. Is littekencrème een wondermiddel dat je van al je littekens afhelpt? Nee helaas niet, maar je kunt er op deze manier wel voor zorgen dat ze een lichtere kleur aannemen en dus minder in het oog springen. Alleen al voor je zelfvertrouwen zal het gebruik van littekencrème doeltreffend blijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *