Tips voor een mooi en gezond gebit

Een mooi en gezond gebit dat wil natuurlijk iedereen. Maar wat is precies een mooi en gezond gebit? Als we het hebben over een gezond gebit dan bedoelen we een gebit waarbij alle tanden en het tandvlees gezond is. Als we denken aan een mooi gebit dan zien we vaak een gebit met rechte, witte tanden voor ons. In dit artikel geef ik je graag een aantal tips en mogelijkheden om voor jezelf dit droomgebit te realiseren. 

Goed poetsen en de mondhygiëniste

Uiteraard weten we dat we goed onze tanden moeten poetsen. Tweemaal daags en het liefste met een elektrische tandenborstel. Toch kun je, ondanks dat je goed poetst, toch last krijgen van ontstoken tandvlees of tandsteen. Veel mensen vergeten namelijk hun tandvlees mee te poetsen en richten zich vooral op de oppervlakte van de tand. Hierdoor loop je het risico om parodontitis op te lopen. Een lichte vorm van parodontitis kan je zelf nog behandelen door je tandvlees stevig te poetsen, maar bij ergere vormen zal de tandarts je moeten behandelen. 

Vergeet ook niet om regelmatig een afspraak te maken met de mondhygiëniste. Ondanks dat je goed probeert te poetsen kun je niet altijd alles raken. Er ontstaat altijd wel een kleine hoeveelheid tandsteen. Een mondhygiëniste controleert je mond-gezondheid en verwijderd ook alle tandsteen. 

Een stralend gebit

Lang niet iedereen heeft vroegen een beugel gehad. Een beugel was vroeger lang niet zo vanzelfsprekend en het was dan ook “normaal” dat sommigen wat schevere tanden hebben. Toch willen veel veertigers in de aanloop naar hun midlifecrisis ineens een recht en stralend gebit. Het probleem is dat niemand zin heeft om met een beugel te gaan lopen. Voor hun is er een geniale oplossing, namelijk: de Invisalign. 

De invisalign is een onzichtbare beugel voor jongeren en volwassenen. Feitelijk zijn het meerdere transparante hoesjes door voor jouw gebit om maat worden gemaakt. Op de lange termijn schuift elk hoesje de stand van je tanden een klein beetje op waardoor je na een jaar tot anderhalf jaar rechte tanden hebt, net als bij de traditionele beugel. 

Tanden laten bleken

Door de jaren heen worden je tanden steeds iets minder wit. Dit wordt vooral veroorzaakt door het drinken van koffie, thee en roken. Veel mensen beslissen dan ook om hun tanden te laten bleken. Het bleken van je tanden kan in veel gevallen makkelijk thuis worden gedaan en je kunt zelf de tint bepalen. Je kunt zelf de witheid kiezen die bij je past. 

3 reacties

  1. Grappig artikel. Worden je tanden eigenlijk ook minder wit wanneer je e-liquids voor een e-sigaret gebruikt?

    Felix

  2. Grappig artikel. Worden je tanden eigenlijk ook minder wit wanneer je e-liquids voor een e-sigaret gebruikt?

    – Felix

  3. Ik bezoek ook regelmatig een mondhygiëniste om mijn tanden mooi schoon te houden. Ook heb ik dit gedaan toen ik nog een beugel droeg. Ik vond het erg lastig om mijn tanden goed schoon te houden en wat extra hulp kon ik daardoor goed gebruiken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *