Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

In Nederland zijn enorm veel wetten en regels opgesteld, dit zorgt ervoor dat dingen veilig en netjes verlopen. Dankzij de voedselveiligheid wetgeving kunnen we veilig voedsel consumeren. Met deze wetgeving wordt eigenlijk gewoon bedoeld dat voedsel veilig wordt aangeboden. Werken met eten brengt namelijk behoorlijk wat verantwoordelijkheden en regels met zich mee. Het eten mag niet besmet zijn met ziekmakers of andere schadelijke stoffen, dan spreken we van onveilig voedsel. De voedselveiligheid wetgeving zorgt er dus voor dat dit niet gebeurd en we voedsel in horecagelegenheden rustig kunnen consumeren zonder daar ziek van te worden. De kennis over deze wetten en regels is dus zeer belangrijk voor bedrijven, want alleen dan is voedsel ook echt veilig.

Europese regels voor voedselveiligheid

Hier in Nederland volgen we eigenlijk voornamelijk de Europese regels voor voedselveiligheid. De wetgeving betreft voedsel en veiligheid voor Nederland staat verder uitgewerkt in de Warenwet. De regels die verbonden zijn aan de veiligheid van voedsel in ons land zijn terug te

vinden in onder andere de Algemene Levensmiddelen Verordening. Er worden hierin voorschriften gegeven die meegenomen moeten worden tijdens het proces van voeding. Die voorschriften gaan over bijvoorbeeld het verpakken van levensmiddelen, het vervoer van levensmiddelen en de productie van levensmiddelen. Deze voorschriften en regels zijn door de Rijksoverheid vertaald naar Nederlandse regelgeving. De eisen die gelden zijn opgenomen in de Warenwet en warenwetbesluiten.

Voedselfraude

Als je als bedrijf je niet aan de regels houdt wat betreft voedselveiligheid, is dat voedselfraude. Dit is de afgelopen jaren een aantal keer gebeurd in Nederland. Het misleidt consumenten en is gevaarlijk voor de gezondheid. Voorbeelden van voedselfraude zijn het verkopen van paardenvlees als rundvlees, honing vervangen door suikerwater of het verkeerde land van herkomst vermelden. Dit mag natuurlijk absoluut niet en er is een gepaste straf voor bedrijven die wel voedselfraude plegen. Het is belangrijk dat bedrijven voldoende kennis hebben van geldende regels over voedselveiligheid.

Als bedrijf voldoen aan de wetgeving

Voedelveiligheid

Voor bedrijven is het heel belangrijk dat zij voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Het voldoen aan de voedselveiligheid wetgeving is belangrijk, want veel bedrijven werken met levensmiddelen. Groot belang is dat deze levensmiddelen (voedsel) veilig geproduceerd, vervoerd, bereid en verkocht wordt. Alleen op deze manier is voedsel ook echt veilig en kan het geserveerd en verkocht worden. Zo worden mensen niet ziek en is het niet schadelijk. Als bedrijf voldoen aan de voedselveiligheid wetgeving is dus heel belangrijk. Met een online tool: Pharius, kun je makkelijk en snel voldoen aan alle wetten en regels in Nederland. Hier is namelijk een goed overzicht van de wetten en regels en waar je als bedrijf aan moet voldoen. De ISO 22000 norm kan bedrijven ook helpen om aan de wetgeving betreft voedselveiligheid te voldoen. Deze stelt namelijk eisen voor management omtrent de veiligheid van voedsel. Met behulp van de ISO norm kan aangetoont worden dat je als bedrijf voldoet aan de geldende regels. Er zijn genoeg manieren en middelen die kunnen helpen je bedrijf te laten voldoen aan de regels en wetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *