hoogbegaafdheid

Wat zijn de meest voorkomende kenmerken bij hoogbegaafdheid?

Mensen die hoogbegaafd zijn hebben een IQ van 130 of hoger. Als je hoogbegaafd bent, is de kans groter dat je uitzonderlijk presteert. Hoogbegaafde mensen worden ook wel eens Gifted People genoemd, omdat ze als slim worden beschouwd en vaak goed presteren.Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, sommige kinderen die hoogbegaafd zijn presteren namelijk niet goed op school. Meer hierover lees je in dit artikel. In deze blog gaan we het hebben over de Kenmerken hoogbegaafdheid volwassenen en kinderen en kun je lezen over hoogbegaafdheid in het algemeen.

Onderpresteren is mogelijk bij hoogbegaafden

Als je hoogbegaafd bent, wordt je vaak als intelligent gezien. Hoogbegaafde mensen hebben namelijk een uitzonderlijke emotionele diepgang, leren snel en zijn intellectueel. Dit is echter niet altijd het geval. Sommige kinderen die hoogbegaafd zijn, presteren slecht op school. Soms wordt hun hoogbegaafdheid daarom niet erkend door hun leerkrachten en omgeving. De reden dat deze kinderen niet goed presteren kan te maken hebben met het feit dat ze te weinig uitdaging krijgen en zich daardoor gaan vervelen.

Hoogbegaafden hebben een ontwikkelingsvoorsprong

Hoogbegaafde mensen ontwikkelen zich sneller dan niet-hoogbegaafden. Al op jonge leeftijd wordt duidelijk dat kinderen die hoogbegaafd zijn een voorsprong hebben op hun leeftijdsgenoten, vooral op het gebied van nieuwe dingen leren. Zo leren ze snel hoe ze moeten lezen en schrijven. Ook zijn deze kinderen al op jonge leeftijd bijzonder alert en lukt het hun om zich lang op iets te concentreren zonder afgeleid of verveeld te raken. Doordat ze onderzoekend zijn stellen ze veel vragen. Als hoogbegaafde kinderen emotioneel en cognitief worden gestimuleerd door hun ouders, is de kans groter dat hun intelligentie beter tot zijn recht komt en ze zich beter kunnen ontwikkelen. De omgeving van een kind kan een groot verschil maken over hoe hij of zij zich ontwikkelt. Denk aan de familiesituatie, school en vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *