Welke soorten tilliften zijn er?

In verschillende situaties kan een tillift uitkomst bieden. Als je zelf niet meer goed kunt gaan staan bijvoorbeeld, of moeite hebt met specifieke situaties zoals in- en uit bed stappen. Dit hulpmiddel maakt eveneens de overstap mogelijk van bijvoorbeeld het bed naar de rolstoel als dit voor jou of voor je hulp of mantelzorger te belastend is. Maar welk type tillift heb je precies nodig? Je leest hier meer over de verschillende soorten tilliften.

Verrijdbare of statische tillift

De naam geeft al weg dat het bij de verrijdbare tillift gaat om een variant die mobiel is. Dit type tillift is verplaatsbaar en daarmee flexibel in te zetten voor verschillende situaties. Dit in tegenstelling tot een statische tillift. De statische variant wordt als hulpmiddel op een vaste plek geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld naast een bed zijn, of naast het bad. Kies je voor een verrijdbare tillift dan is het wel goed te letten op de afmetingen in verhouding tot bijvoorbeeld je deurkozijnen. Zo weet je zeker dat de tillift te verplaatsen is van de ene naar de andere ruimte.

Actieve tilliften

De gebruiker van de actieve tillift spreekt nog enige spierkracht aan en dit type tillift vereist het zelfstandig kunnen staan. De actieve tillift helpt met ondersteuning om van zittende positie naar staande positie te gaan en andersom. Dit type lift wordt ook wel stalift genoemd. Deze variant is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor een plafondtillift of een tillift met een bevestiging aan de muur. Er zijn verder onder meer mechanische of elektrische mogelijkheden met een frame op wielen.

Passieve tilliften

Waar het bij een actieve tillift nodig is dat je nog zelfstandig kunt staan is dit voor een passieve tillift niet het geval. Met deze lift hoef je zelf geen fysieke inspanning te leveren. Kun je niet meer gebruik maken van een actieve tillift dan kan de passieve tillift uitkomst bieden. Ook dit type tillift is weer te verkrijgen in verschillende uitvoeringen zoals een mechanische of elektrische tillift. Het is daarbij mogelijk te kiezen voor bijvoorbeeld 2-punts jukken of kanteljukken. Daarnaast zijn er ook inklapbare varianten die daardoor geschikt zijn om mee te nemen op reis bijvoorbeeld.

Hulp bij kiezen

Het kiezen van de juiste tillift hangt dus heel erg samen met de fysieke mogelijkheden die je hebt en in welke ruimte of ruimten je de tillift wilt gaan gebruiken. Er zijn actieve en passieve tilliften te verkrijgen waarbij je kunt kiezen voor verrijdbare of statische varianten. Om de goede keuze te maken, passend bij jouw specifieke hulpvraag, kun je de hulp inschakelen van een deskundige zoals bijvoorbeeld een ergotherapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *