BELANGRIJK! Deze ziekte symptomen van een kat moet je herkennen!

Dieren kunnen, net als mensen,  ziek worden. En net als bij mensen zijn er bij dieren ziektes die vaker terugkomen. In dit artikel gaan we vertellen over de meest voorkomende ziektes bij katten, zodat jij de symptomen kunt herkennen.

Veelvoorkomende aandoeningen bij katten

In dit artikel zullen we de onderstaande 3 meeste voorkomende ziektes bespreken:

  • kattenziekte
  • niesziekte
  • stomatitis

Per ziekte vertellen we kort wat de symptomen zijn, zodat jij ze kunt herkennen.

Kattenziekte

De kattenziekte is een infectie van het maag-darmkanaal van de kat. De infectie verspreidt zich voornamelijk door direct contact met andere katten, maar het kan ook overgedragen worden via: vlooien, uitwerpselen of haren van een andere kat.

Er bestaat een vaccinatie tegen de kattenziekte. Deze vaccinatie kun je halen bij de dierenarts. Omdat kittens en jongere katjes vaak nog niet gevaccineerd zijn, komt de kattenziekte voornamelijk voor bij de jongere katjes. De symptomen van kattenziekte zijn:

  • braken
  • diarree

Niesziekte

De naam niesziekte kan misleidend zijn: niet elke kat die de niesziekte heeft, vertoont niessymptomen. 

Niesziekte is een besmettelijke ziekte en veroorzaakt infecties in onder andere: de luchtwegen, ogen en mond van de kat. Symptomen van de niesziekte zijn:

  • veel niezen
  • ontstoken ogen
  • zweren op de tong
  • verhoogde temperatuur of koorts

Ook voor de niesziekte is er een vaccinatie.

Stomatitis

Stomatitis is een ontstekingsziekte. De ontsteking komt voor in de mond van de kat en wordt ook wel tandvleesontsteking genoemd. 

Doordat de ziekte in het slijmvlies van de mond zit keer deze vaak terug. Het is belangrijk dat het gebit van de kat goed wordt gereinigd, want dit kan ervoor zorgen dat stomatitis niet opkomt.

Stomatitis wordt voornamelijk veroorzaakt door slechte gebitsreiniging.

Katjes met een slecht afweersysteem zijn voornamelijk het slachtoffer van stomatitis.

Om te voorkomen dat je kat last krijgt van deze ziektes is een proactieve en oplettende houding cruciaal. Jij als baasje bent mede verantwoordelijk voor de gezondheid van je geliefde huisdier. Dus als je denkt dat je kat een van de symptomen vertoont, ga dan gelijk naar de dierenarts en kijk wat je er tegen kunt doen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *