Hoe kan je een burn-out herkennen?

Er zijn steeds meer mensen die last hebben van een burn-out. Een burn-out is zelfs de meest voorkomende beroepsziekte! Vaak begint het bij een periode van veel stress, waarbij iemand constant doorgaat zonder te ontspannen. Je merkt namelijk niet van de ene op de andere dag ineens dat je een burn-out krijgt. Maar hoe kan jij of je werkgever herkennen dat je een burn-out hebt?

De signalen van een burn-out zijn zeer uiteenlopend. Zo zijn er fysieke signalen als rugpijn, hoofdpijn of spierpijn. Naast fysieke signalen zijn er ook emotionele signalen. De werknemer in kwestie is snel geïrriteerd of gefrustreerd om de kleine dingen. Daarnaast kan je dit herkennen als een werknemer of collega ineens niet meer zo betrokken is, en wisselvallige buien heeft. Hierbij gaat het ook om cognitieve signalen, zoals het overzicht verliezen, negatief zijn over het werk en veel fouten maken. Dit is namelijk een teken dat iemand meer werk heeft dan hij of zij aankan. Het gedrag van een medewerker veranderd, deze kan meer of minder eten en slapen, en soms wordt er zelfs veel alcohol of verdovende middelen gebruikt.

Het is goed om te weten wat de signalen van een burn-out zijn, zodat je deze kunt voorkomen. De alarmbellen beginnen bij vermoeidheid, prikkelbaar zijn, piekeren, concentratieproblemen of angstklachten. Herken jij jezelf hierin? Zorg er dan voor dat je genoeg ontspanning krijgt, zodat de stress niet overloopt naar een Burn out.

Niet iedereen die veel stress of bovenstaande signalen vertoont zal een burn-out krijgen. Als je een goede balans vindt tussen de stress en een manier van ontspanning, zal dit goed helpen. Het is goed om klachten of herkenning van signalen bespreekbaar te maken. Voor je werkgever is dit niet altijd zichtbaar, omdat er ook veel buiten werk gebeurt. Als je signalen op werk herkent, ga dan in gesprek met de werknemer. Burn-out en stress moeten bespreekbaar gemaakt worden, zodat er geen taboe op hangt. Als het onderwerp bespreekbaar is, zullen mensen met klachten sneller naar voren komen.

Als je een burn-out hebt, kan je doormiddel van coaching proberen om weer stressvrij te worden. De mentaal coaches helpen je om mentaal weer gezond te worden. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe eerder de klachten weer weg zullen gaan. Als je er mee rond blijft lopen zonder eraan toe te willen geven, zal het uiteindelijk alleen maar slechter worden.  

Wanneer je een burn-out hebt, kun je dus door coaching proberen om stressvrij te raken. Deze mental coaches helpen jouw om mentaal weer fit te worden. Des te sneller je actie zult ondernemen, des te eerder de klachten weg zullen gaan. Wanneer jij ermee blijft rond lopen zul je hieraan toe moeten geven. Dus zul je ook slechter functioneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *