Gezondere mobiliteit gaat het verschil maken voor de volgende generatie

Uitstoot, CO2 en uitlaatgassen. De auto met fossiele brandstofmotor is lang de standaard geweest, maar lang duurt dit niet meer. We hebben betere alternatieven met de volledig elektrische auto. Minder uitstoot, meer mogelijkheden en zelfs de autonome auto lonkt aan de horizon. Gezondere mobiliteit zorgt voor een betere luchtkwaliteit, voor een schonere en vooral groenere wereld en minder druk op de schaarste aan fossiele brandstoffen. Maar hoe pakken we dit nou echt groen aan?

De auto tanken, groen of grijs?

De elektrische auto is veel minder schadelijk voor het milieu. Maar dat betekent niet automatisch dat je met een elektrische auto de juiste keuzes maakt. Het is van belang dat je groen tankt, omdat de CO2-uitstoot aan het einde van de rekensom dan ook daadwerkelijk 0 is. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet zo dat er bij elke laadpaal staat welke stroom gebruikt wordt. En ‘groene stroom’ is helaas niet altijd groen. Geïmporteerde stroom kan het juiste certificaat hebben, maar alleen al door het transport minder duurzaam zijn dan we eigenlijk willen. En dat stelt ons voor een dilemma.

Thuis je auto opladen is een leuk idee, maar heb jij de groene stroom die echt 100% groen is? Zo ja, kun je een systeem aanschaffen waarmee je ook daadwerkelijk de auto op kunt laden, of blijf je afhankelijk van de groene stroom bij de Shell en de McDonalds? Dit zijn twee aanbieders die het voortouw genomen hebben op het gebied van groene stroom voor de elektrische auto immers.

Zelf je auto groen tanken

Zelf je elektrische auto volledig groen tanken is lastig. Dat heeft te maken met de aard van de zonne-energie. Ja, je kunt zonnepanelen op je huis aan laten leggen, de groepenkast laten vervangen om de juiste piekmomenten op te vangen, maar de stroom kan nog niet eindeloos lokaal opgeslagen worden. Dat betekent dat je twee elektrische auto’s nodig hebt om dit te laten werken. Eentje moet laden terwijl je de andere gebruikt. Groen tanken kan bij de juiste aanbieders en binnen de kortste keren verwachten we dat dit ook mogelijk wordt vanuit huis, wanneer de energie goed opgeslagen kan worden. Tot die tijd zijn het de keuzes die we maken die ervoor zorgen dat we zelf bijdragen aan een schonere mobiliteit, zodat er ook nog groen op de wereld is voor de volgende generaties.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *