Steeds meer vergiftigingen van lachgas – Hoe slecht is lachgas voor je?

Er bestaat de laatste jaren al veel discussie over de vraag of lachgas nou wel of niet slecht voor je is en hoe slecht het dan voor je is. Uit onderzoek is gebleken dat de vergiftigingen van lachgas in 2019 was verdubbeld t.o.v. 2018. Dat zijn zorgwekkende conclusies. Maar waar komt dat precies door en hoe slecht is lachgas dan voor je. 

Vergiftigingen bij zeer grote aantallen ballonnen

Opvallend was dat ook uit de onderzoeken bleek dat de vergiftigingen ontstonden wanneer er zeer grote aantallen ballonnen in een sessie werden genomen. In sommige gevallen werden er namelijk tot wel 100 ballonnen per sessie genomen. Dit zit natuurlijk ver en ver boven het advies dat wordt gegeven. 

Een van de redenen waarom er zeer grote aantallen worden gebruikt is omdat mensen er grote lach gastanks voor gebruiken. Wanneer er niet zorgvuldig mee om wordt gegaan dan kunnen mensen sneller grotere hoeveelheden gebruiken. Een goed alternatief om dit te voorkomen en te zorgen dat je niet te snel grote hoeveelheden gebruikt is om de slagroompatronen te gebruiken. Op deze manier kan het namelijk beter worden gedoseerd. 

In combinatie met verkeerde middelen en op verkeerde plekken

Een andere situatie waarbij het gebruik van lachgas gevaarlijk kan worden is wanneer het met de verkeerde middelen wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van veel alcoholgebruik of het gebruik van drugs in combinatie met lachgas. Ook dit is iets dat zeer wordt afgeraden en het is daarom verstandig om het niet te combineren met alcohol of drugs.

Naast de verkeerde middelen wordt het ook op verkeerde plekken gebruikt, zoals in het verkeer. Wanneer er deel wordt genomen aan het verkeer dan spreekt het natuurlijk voor zich dat de aandacht ook bij het verkeer moet blijven. Maar met een ballon, gevuld met lachgas erbij, wordt dit plotseling een stuk moeilijker. Een van de redenen waarom mensen dit doen is omdat het door de politie moeilijk te controleren is of iemand lachgas heeft gebruikt.

Geadviseerd om lachgas normaal te gebruiken

Wanneer iemand wel lachgas gebruikt dan wordt er voor de gezondheid aangeraden om het normaal te gebruiken. Dat houdt in om bijvoorbeeld sowieso niet meer dan 10 ballonnen op een avond of dag te nemen en het ook niet wekelijks te nemen. Ga er verstandig mee om en neem het niet op gevaarlijke plekken, zoals bij deelname aan het verkeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *